În această dimineață, peste 300 de salvatori din cadrul Direcțiilor situațiilor excepționale regionale Hâncești, Căușeni, dar și UTA Gagauzia a IGSU au fost ridicați pe alertă. Verificarea efectivului a fost efectuată la indicația conducerii Inspectoratului General Pentru Situații de Urgență (IGSU) pentru a analiza starea de pregătire, timpul de reacționare a salvatorilor în cazul declanșării situațiilor excepționale în special a celor specific sezonului rece a anului, informează Provincial.
Mai mult, în cadrul verificărilor, efectivul a prezentat modul întreținerii tehnicii și echipamentului din dotare, utilizate în descarcerare, intervenții la incendii, deblocări din dărâmături, dar și autovehicule cu tracțiune sporită folosite în condiții grele de iarnă. Decizia de efectuare a verificărilor în subdiviziunile teritoriale a fost luată de conducerea IGSU pentru fortificarea capacităților de intervenție în caz de situații de risc.
În acest sens a fost elaborat și un scenariu care a prevăzut o situație tactică de intervenție a salvatorilor ridicați pe alertă. Conform legendei, în urma ploilor abundente pe teritoriul Republicii Moldova în mai multe bazine acvatice a fost înregistrată creșterea nivelului apei, iar în unele regiuni au fost raportate localități inundate.
Astfel, în localitatea Cneazevca, raionul Hâncești apele, potrivit scenariului, s-au revărsat peste digul de protecție. La fața locului în mod de urgență s-au deplasat echipajele de salvatori pentru consolidarea barajului de protecție și prevenirea inundațiilor. Activități similare au fost desfășurate în raionul Căușeni, dar și în UTA Gagauzia. Conducerea IGSU dispune astfel de testări de cel puțin două ori pe an. Scopul acestora este de a crește capacității de reacție a subdiviziunilor IGSU în situații de urgență.
Măsuri similare ar putea fi simulate și în alte subdiviziuni regionale și municipale IGSU.
Doina Munteanu