“Poluarea distruge încet, dar sigur”. Este mesajul promovat intens de Asociația Obștească „Eco-Răzeni”, care a organizat mai multe acțiuni de sensibilizare a oamenilor din comuna Răzeni, Ialoveni, pentru a stopa poluarea. Membrii asociației au motivat mai mulți voluntari din sat să salubrizeze râul Botnișoara, care trece prin apropierea localității.
În doar câteva ore, membrii ONG-ului și mai mulți voluntari din localitate au adunat 15 saci cu plastic și gunoi, care completau dezastruos peisajul din preajma râului Botnișoara.
„Această cantitatea de deșeuri demonstrează „grija” noastră față de natură, de noi, de copiii, nepoții și strănepoții noștri. Zi de zi, cu toții interacționăm intens cu râulețele și fluviile de lângă noi. Vedem asta în cantitățile alarmante de deșeuri care plutesc pe ape. De aceea, ne-am gândit și la o altfel de interacțiune, mai umană și mai responsabilă”, spune directorul executiv al Asociației Obștești „Eco-Răzeni”, Sergiu Gurău.
Dumitru Braga a decis să participe la salubrizarea râulețului din respect pentru mediu, dar și pentru generațiile următoare. „Cei 15 saci cu deșeuri au fost adunați de pe o porțiune foarte mică. În realitate, cantitatea de reziduuri este mult mai mare. Din păcate, foarte puțini oameni conștientizează că deșeurile rezistă mult după moartea animalelor acvatice și chiar și a omului. O doză de aluminiu trăiește 200 de ani în natură, un deșeu din plastic rezistă 450 de ani, o pungă de chipsuri abandonată în natură e mai longevivă decât unii oameni – 75 de ani, iar sticla rezistă un milion de ani”, menționează Dumitru Braga.
Pentru a convinge oamenii de pericolul pe care-l au deșeurile aruncate la nimereală asupra mediului înconjurător, dar și asupra sănătății lor, A.O. „Eco-Răzeni” a testat, în luna decembrie anul trecut, calitatea apei din zece fântâni din sat, selectate în mod participativ împreună cu cetățenii din localitate. Analizele de laborator au demonstrat că apa potabilă nu corespunde normelor sanitare.
„Rezultatele prezentate de Centrul de Sănătate Publică Chișinău ne alarmează. Nici una din cele 10 surse verificate nu corespunde normelor chimice și microbiologice, stabilite de legislație. Au fost depistate nivele înalte de neconformitate atât la parametrii chimici (nitrați, amoniu), cât şi la cei microbiologici (bacteria Coliforme, bacteria E-Coli, Enterococi intestinali). ANSP ne-a recomandat să fierbem apa înainte de consumație, să dezinfectăm fântânile cu substanțe clorigene admise, să respectăm zona de protecție sanitară de 50 de metri de la sursele de poluare și să curățăm fântânile de nămol”, specifică Sergiu Gurău.
„Eco-Răzeni” și-a propus să organizeze trei vizite de studiu și schimb de bune practici în domeniul managementului deșeurilor solide. Prima a avut loc la o fabrică de sortare și reciclare a deșeurilor din Peresecina, Orhei și la o întreprindere din Criuleni, responsabilă de preluarea și reciclarea reziduurilor colectate. Elena Melinteanu este unul dintre cei 14 participanți. Femeia de 61 de ani spune că „am avut posibilitatea să vedem cum deșeurile capătă valoare economică, devenind materie primă secundară. Am acumulat informații foarte utile despre bunele practici de gestionare responsabilă a deșeurilor. Consider că astfel de practici ar trebui implementate în fiecare localitate. Sănătatea fiecăruia dintre noi stă în puterea noastră de a ne proteja mediul înconjurător”.
„Eco-Răzeni” a desfășurat mai multe seminare online cu oamenii din comună privind calitatea apei, bunele practici de colectare selectivă a deșeurilor, importanța reciclării deșeurilor și a compostării resturilor vegetale și utilizarea iluminatului artificial necorespunzător și în exces. ONG-ul a organizat și două sondaje de opinie legate de problemele de mediu.
„Noi, oamenii, suntem cei care provocăm schimbări climatice prin poluare cu prea mult dioxid de carbon și alte gaze cu efect de seră. Și dacă noi suntem cauza, atunci tot noi trebuie să fim soluția. Pentru că stă în puterea noastră, a tuturor, să oprim poluarea. Acest lucru înseamnă schimbări ale modului în care producem și consumăm energie, ale stilului nostru de a trăi, de a călători și ale comportamentului nostru în general”, punctează Sergiu Gurău.
Asociația Obștească „Eco-Răzeni” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Cetățean informat – cetățean implicat!” în comuna Răzeni, raionul Ialoveni.
Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova).
În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER și A.O. ADR „Habitat”.