Secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării Andrei Chistol a participat la Conferința de bilanț a Programului Învățarea Simultană a Limbilor Română și Găgăuză. Formarea cadrelor (etapa IV), organizată de Asociația Națională Trainerilor Europeni din Moldova (ANTEM)cu susținerea financiară a guvernului Turciei, informează PROVINCIAL.
În cadrul Conferinței au fost prezentate rezultatele Programului de formare a cadrelor didactice și manageriale din instituțiile de educație timpurie din UTA Găgăuzia.
Programul a fost realizat în 36 de grădinițe din regiunea căror manageri și metodiști, dar și 80 de profesori de limba română și găgăuză au fost instruiți în domeniul managementului și a metodologiei predării bilingve pentru copiii preșcolari și părinții lor.
În perioada iunie – octombrie curent cadrele didactice și manageriale au beneficiat de o serie de seminare online, oferite de experții ANTEM, în scopul implementării cu succes a Programului de Învățare Simultană a Limbilor Română și Găgăuză în grădinițele din Găgăuzia.
Secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării a declarat că cunoașterea limbii române de către minoritățile naționale este factorul principal pentru integrarea lingvistică, socială și profesională a grupurilor etnice din Republica Moldova.
„În acest sens, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării întreprinde mai multe activități pentru cunoașterea limbii române de către reprezentanții minorităților naționale. Astfel, până la sfârșitul lunii decembrie în instituțiile din UTA Găgăuzia vor fi distribuite 1100 de manuale, 250 de suporturi didactice, 1 200 de caiete de exerciții, 250 de culegeri de cântece și poezii, 250 de culegeri de povești și povestiri pentru studierea limbii române în grupa pregătitoare”, a declarat Andrei Chistol.
Totodată, în anul 2020, peste 125 de cadre didactice și manageriale din instituțiile cu predare în limbile minorităților naționale au beneficiat de cursurile de limbă română. Peste 60 de cadre didactice care predau limba română în grădinițele cu program în limbile minorităților naționale beneficiază de sesiuni de instruire cu privire la implementarea Curriculumului și suporturilor curriculare pentru învățarea integrată a limbii române, organizate de Ministerului Educației, Culturii și Cercetării în parteneriat cu Asociația Națională Trainerilor Europeni din Moldova (ANTEM).
Activitățile sunt realizate în cadrul Programului naţional pentru îmbunătăţirea calităţii învăţării limbii române în instituţiile de învăţământ general cu instruire în limbile minorităţilor naţionale (2016-2020).
Dina Roșca