La Ministerul Mediului a avut loc lansarea Misiunii de Asistență Tehnică și Schimb de Informații (TAIEX) privind epurarea apelor uzate, care se bucură de sprijinul Comisiei Europene. Evenimentul se desfășoară în perioada 5-9 iunie 2023 și se înscrie în agenda evenimentelor Săptămânii Verzi. La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților publice centrale, ai asociațiilor de business, ai operatorilor apă-canal.
„Ziua mondială a mediului, marcată astăzi, are menirea de a spori gradul de conștientizare a importanței mediului și a necesității întreprinderii măsurilor în vederea protejării mediului. Evenimentul de astăzi a fost organizat cu suportul Comisiei Europene, la solicitarea Ministerului Mediului, pornind de la actualitatea subiectului ce ține de epurarea apelor uzate și necesitatea de reglementare corectă a acestui domeniu”, a menționat Aliona Rusnac secretar de stat al Ministerului Mediului.
Pe parcursul întregii săptămâni membrii Misiunii se vor documenta cu privire la practica europeană de organizare a procesului de epurarea a apelor uzate, implementarea Directivei UE privind apele uzate, organizarea serviciului de canalizare, relația dintre operatorii apă-canal și agenții economici, cerințele față de protecția resursei de apă și alte aspecte importante din acest domeniu.
Activitatea Misiunii va contribui la armonizarea cadrului normativ național cu cerințele UE și la procesul de modificare a Regulamentului privind cerinţele de colectare, epurare şi deversare a apelor uzate în sistemul de canalizare şi/sau în emisare pentru localităţile urbane şi rurale.
„Studiile și rapoartele referitoare la calitatea apelor scot în evidență că una dintre sursele principale de poluare a apelor rămâne deversarea apelor uzate neepurate sau epurate insuficient. Din acest considerent este necesar de consolidat eforturile pentru soluționarea acestor probleme. Cu atât mai mult cu cât, din perspectiva de țară candidat la aderarea la UE, avem de îndeplinit mai multe cerințe în acest sens”, a specificat Aliona Rusnac.
Secretarul de stat a îndemnat membrii Misiunii să fie activi și să manifeste o abordare constructivă, astfel încât să fie atins obiectivul stabilit – de îmbunătățire a proceselor și reglementărilor naționale, ceea ce în final va oferi ape de calitate consumatorilor din Republica Moldova.