Fondată în anul 1995, de către Eugen Pîslaru. Sălcuța este astăzi, una dintre vinăriile care s-a făcut remarcată printr-o expresivitate deosebită a vinurilor, valorile umane și spirituale, pe care le promovează zi de zi, și printr-o legătură rigidă dintre o familie unită cu o afacere de suflet.
Fundamentul vinăriei Sălcuța este întemeiat de către 3 generații și pasiunea ce-i unește – vinul.
Astăzi este despre ei, membrii Familiei Pîslaru, care lucrează în tandem, pentru a crea cele mai nobile băuturi, pentru a dezvolta o cultură corectă de consum și pentru a crea o comunitate integră de oameni pasionați de artă și filosofia vinului.
Acestea fiind spuse, ne-am propus să-i cunoaștem și să aflăm ce-i inspiră să devină mai buni în fiecare zi.
Dina, fiica lui Sergiu și a Corneliei Pîslaru – unul dintre succesorii veritabili ai generației de vinificatori Sălcuța, consideră vinul drept – o creație divină, care implică dedicare și efort asiduu.
De altfel, vinul este o reflecție pură a unui terroir, ce cuprinde solul, clima, omul și tehnicile individuale de producție.
Tot ea, descrie și procesul prin ochii unui vinificator:
„Născut în podgorie și educat în inima cramei, procesul de creare al vinului este un talent, ce se dezvoltă în timp, prin experiență și multă muncă, iar la Sălcuța acest talent este dezvoltat cu o deosebită măiestrie”, a spus Dina.
Despre ce emoții, ce gânduri trezește activitatea de vinificator, și cum ia naștere curajul de a continua drumul vinăriei Sălcuța, ne-a spus chiar Sergiu Pîslaru, fiul fondatorului Eugen Pîslaru, cel care de la vârsta de 23 ani până în prezent, poartă grija podgoriei și a vinăriei.
„Cu siguranță, a fi vinificator înseamnă o responsabilitate, însă pasiunea cu care însoțește această activitate – o face să prindă culoare și să ne determine să muncim cât mai mult. Curajul în vinărie însă, înseamnă a risca, astfel am trecut peste embargouri și am reorientat standardele de calitate spre piețe, unde filosofia vinului se apreciază înzecit.”
Într-adevăr, vinurile Sălcuța au o filosofie aparte, iar despre aceasta ne-a relatat Cornelia Pîslaru, soția lui Sergiu Pîslaru.
„Vinurile Sălcuța sunt reflecția vieții noastre de familie, crama fiind o a doua casă, unde alături de oameni iscusiți, valorificăm roada pământului moldovenesc. Este un scop nobil în viețile noastre, care ulterior te inspiră și îți oferă putere de a merge mai departe, cu aceeași pasiune cuibărită în inimă.”
Mai mult, Cornelia susține că este o onoare să fii parte a familiei Pîslaru și este încrezătoare în viitoarele generații.
Aceeași pasiune sinceră pentru vin și podgorie, o împărtășește și cel mai tânăr membru al familiei Pîslaru – Titus. Tânărul este încrezut că Republica Moldova are un potențial imens atât în producția vinului, cât și în turismul vitivinicol:
„În opinia mea, fiecare cramă este capabilă să producă vinuri de înaltă calitate, care pot cuceri lumea întreagă. Având un pământ roditor, oameni muncitori și ospitalieri, sunt sigur că fiecare zi trăită aici, acasă, reprezintă o oportunitate, pentru fiecare de a-și dezvolta talentele și de a deveni ulterior – viitori specialiști.”
Sinceră, entuziasmată și cu visuri mari – Familia Pîslaru depune un efort continuu pentru a reda autenticitatea vinului Sălcuța (buton spre site) și pentru a cuceri iubitorii de vin din Republica Moldova, dar și publicul internațional.
Tu le-ai descoperit povestea, dar vinul?
Site pentru buton: Istoria Noastră | Salcuta Wine
Sursa: perfecte.md