Echipa Partidului „ȘOR” lucrează de zor pentru ca raionul Orhei să devină unul de vis. Recent, au început lucrările privind implementarea următoarelor proiecte conform celei de-a doua etape a Strategiei de dezvoltare a raionului Orhei pentru anii 2022-2027, lansată la inițiativa lui Ilan Șor. Anul acesta, se propune modernizarea a 30 de localități. Comuna Zorile, din care face parte satul cu aceeași denumire, precum și Inculeț și Ocnița-Țărani, este printre primele localități incluse în această strategie. Localnicii salută schimbările în bine care s-au produs în comuna lor, de când localitatea este administrată de echipa Partidului „ȘOR”.
Oamenii spun că investițiile în infrastructură, dar și în celelalte proiecte le oferă satelor din Moldova perspectivă și îi determină să rămână acasă, să nu plece în străinătate în căutarea unui trai mai bun.
„Este foarte frumos la noi. S-au făcut multe lucrări, nu doar în centrul localității, dar și pe alte străzi. Aspectul localității s-a schimbat foarte mult”, a spus un locuitor al comunei Zorile.
Conform Strategiei de dezvoltare a raionului Orhei pentru anii 2022-2027, intitulată „Raionul Orhei, raion de vis”, anul trecut, în comuna Zorile au fost implementate mai multe proiecte benefice pentru localnici. Mai exact, în localitățile din comună a fost renovat punctul medical și a fost reparată curtea gimnaziului.
„În 2022, ni s-a alocat o sumă de bani pentru schimbarea pavajului din curtea instituției de învățământ. Festivitatea de început de an școlar a fost organizată în curtea renovată. De asemenea, a fost schimbat gardul. Suntem foarte mulțumiți de toate schimbările care s-au făcut”, a menționat directorul gimnaziului din Zorile, Anastasia Medinschi.
Totodată, la Zorile, a fost amenajat un parc și construită o estradă, unde atât copiii, cât și vârstnicii au posibilitatea să petreacă timp liber de calitate, alături de cei dragi. De asemenea, au fost construite drumuri importante, pentru prima dată de la destrămarea Uniunii Sovietice. Una dintre porțiunile de drum leagă centrul localității de mai multe obiective importante cum ar fi punctul medical, grădinița, școala, parcul și primăria din comună.
Potrivit președintelui raionului Orhei, Dinu Țurcanu, în ultimii doi ani, în comuna Zorile, au fost investiți în jur de cinci milioane de lei în obiective de infrastructură. Alte peste două milioane de lei au fost acordați pentru extinderea iluminatului stradal din localitățile din comună.
„În următorii patru ani, ne propunem să renovăm din talpă toate cele 74 de localități din raionul Orhei. Printre acestea se numără și comuna Zorile, unde au fost rezolvate mai multe probleme arzătoare. Toate investițiile au fost făcute din bugetul raional, local și cu sprijinul sponsorilor pe care i-am identificat. Ne dorim ca toate satele din Republica Moldova să arate ca cele din comuna Zorile, dar și ca celelalte localități din raionul Orhei. Prin investiții de acest gen, credem că satele noastre își vor recăpătă aspectul de altădată, vor avea viitor, iar exodul – fenomen negativ la care asistăm de ani buni, se va opri”, a declarat Dinu Țurcanu.
Și Nina Guler, secretarul Consiliului local al comunei Zorile, a confirmat că, în ultimii ani, situația în localitate s-a schimbat semnificativ.
„Suntem foarte bucuroși că localitatea noastră a fost printre primele incluse în Strategia de dezvoltare a raionului Orhei pentru anii 2022-2027. Aspectul localității s-a schimbat foarte mult, motiv pentru care suntem mulțumiți și recunoscători”, a afirmat Nina Guler.
În context, liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, a subliniat că investițiile din raionul Orhei permit crearea a peste 10.000 de locuri de muncă. El mai spune că scopul Strategiei de dezvoltare a raionului Orhei este de a-i convinge pe cei plecați în străinătate să revină acasă și să se bucure de condiții decente în țara noastră. De asemenea, Ilan Șor reiterează că are soluții pentru a moderniza întreaga țară, iar pentru a-și pune toate planurile în aplicare, trebuie să preia funcția de prim-ministru.
În anii precedenți, în comuna Zorile, echipa Partidului „ȘOR” a adus lumina pe o bună parte din străzi și a construit terenuri de joacă pentru copii. Totodată, în această comună, a fost implementat proiectul „Magazine sociale”.
În 2022, șase comune au fost modernizate conform Strategiei de dezvoltare a raionului Orhei.