Pe 16 septembrie curent, la Chișinău, vor fi desfășurate mai multe acțiuni legate de marcarea, în acest an, a 35 de ani ai Convenției de la Viena și 35 de ani de protecție globală a stratului de ozon. O campanie de informare va fi desfășurată în acest sens, pentru a sensibiliza opinia publică față de necesitatea protecției stratului de ozon.
În același context, societatea va fi provocată să renunțe pentru 35 de ore la aparatele de aer condiționat, unul din principalii „furnizori” ai gazelor care distrug stratul de ozon, iar sportivii amatori vor organiza un maraton de 35 de ore.
La sfârșitul anilor 1970 savanții au descoperit că omenirea creează o gaură în acest scut protector, au dat alarma. Gaura – cauzată de gazele care epuizează ozonul (ODS) utilizate în aerosoli și sistemele de răcire, cum ar fi frigiderele și aparatele de aer condiționat – amplifică amenințarea că vor crește cazurile de cancer de piele și cataractă, vor continua să fie afectate plantele, culturile și ecosistemele.
La fel ca în majoritatea țărilor în curs de dezvoltare, în Republica Moldova sectorul principal unde sunt utilizate substanțele ce distrug stratul de ozon este sectorul frigorific și de condiționare a aerului. În 1985 când țara noastră a devenit parte a Convenției pentru protecția stratului de ozon și în 1987 la Protocolul de la Montreal referitor la substanțele care distrug stratul de ozon, Republica Moldova s-a angajat să respecte şi să pună în aplicare aceste instrumente internaţionale prin ajustarea şi armonizarea cadrului normativ naţional, precum şi prin scoaterea treptată din uz a substanţelor care afectează sau pot influenţa negativ mediul ambiant şi, în consecinţă, sănătatea populaţiei.
În acest an al pandemiei de coronavirus care a adus multe dificultăți sociale și economice, mesajul tratatelor de ozon de a lucra împreună în armonie și pentru binele colectiv este mai important ca niciodată. Sloganul zilei, „Ozonul pentru viață”, ne reamintește că nu numai ozonul este crucial pentru viața pe Pământ, dar și că trebuie să continuăm să protejăm stratul de ozon pentru generațiile viitoare.
În 1985, guvernele lumii au adoptat Convenția de la Viena pentru protecția stratului de ozon. Conform Protocolului de la Convenția de la Montreal, guvernele, oamenii de știință și industria s-au angajat să lucreze împreună pentru a elimina 99% din toate substanțele care epuizează ozonul. Datorită Protocolului de la Montreal, stratul de ozon se vindecă și se așteaptă să revină la valorile anterioare anilor 1980 până la mijlocul secolului. În sprijinul protocolului, amendamentul Kigali, care a intrat în vigoare în 2019, va acționa pentru reducerea hidrofluorocarburilor (HFC), a gazelor cu efect de seră cu potențial puternic de încălzire climatică și efecte dăunătoare mediului.
Dina Roșca