Cu sprijinul financiar al guvernelor de la Chișinău și București, în satul Petrunea, raionul Glodeni, a fost construit o stație modernă de epurare a apelor uzate. Acum, peste 2.000 de locuitori, șase instituții publice și șapte agenți economici locali au acces la rețeaua centralizată de canalizare.
Proiectul „Construcția sistemului de canalizare a apelor uzate din satul Petrunea”, realizat prin Programul Național ”Satul European”, a prevăzut construirea, utilarea, iluminarea și amenajarea unei Stații moderne de epurare a apelor uzate, precum și extinderea rețelei de canalizare din localitate cu încă 0,5 km. De asemenea, au fost amenajate și iluminate două platforme ale stațiilor de pompare a apei.
Tot în Petrunea, prin Programul Național „Satul European Expres”, cu un buget de aproximativ 400 de mii de lei, a fost construită o Stație electrică fotovoltaică cu o capacitate de 15 kW. Energia regenerabilă produsă aici este utilizată pentru punerea în funcțiune a stației de pompare a fântânii arteziene din localitate.
Primarul localității, Iurie Nastas, spune că aceste proiecte sunt vitale pentru locuitorii din Petrunea și au adus beneficii semnificative comunității.
„Sistemul de canalizare, a fost așteptat de mulți ani de localnici. Acest proiect a adus îmbunătățiri considerabile nu doar condițiilor de viață ale oamenilor, ci și mediului înconjurător. Cu siguranță, acum vom avea apă mai curată și un mediu mai ecologic.
Și cel de-al doilea proiect aduce un beneficiu mare mediului, deoarece întreaga energie produsă este regenerabilă. Mai mult, cheltuielile pentru pomparea apei în localitate au fost reduse cu peste 50%, ceea ce a dus la scăderea costurilor facturilor plătite de localnici pentru consumul de apă. Aducem mulțumiri guvernelor de la Chișinău și București pentru sprijinul financiar acordat”, a adăugat primarul.
Valoarea proiectului „Construcția sistemului de canalizare a apelor uzate din satul Petrunea” constituie puțin peste patru milioane de lei, dintre care aproximativ 2,7 milioane au fost alocate de Guvernul Republicii Moldova, prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, iar peste 1,3 milioane de lei reprezintă un grant din partea Guvernului României. Contribuția autorității publice locale a fost de 10 mii de lei.