În 2012 Rodica Chișca, după ce a revenit din Italia, a decis să pornească o afacere agricolă în Republica Moldova, la baștină, în orașul Hîncești. A analizat mai multe opțiuni care ar fi domeniul de perspectivă și unde ar putea să investească economiile familiei adunate în Italia. A decis să planteze o livadă de prun și, iată că, sunt deja cinci ani de când familia Chișca gestionează circa 40 de hectare de livadă de prun, informează Provincial.
Livada abia a intrat în rod, dar gospodăria agricolă se confrunta cu probleme de comercializare. Anul trecut a vândut intermediarilor prunele, care ulterior au fost comercializate pe piața din CSI, mai puțin în România. „Prețul care ne-a fost oferit abia de ne-a permis să acoperirăm cheltuielile de întreținere a livezii. Atunci am decis că trebuie să excludem intermediarii și să ieșim singuri pe piața internațională care ne poate oferi prețuri mult mai bune”, spune Rodica Chișca.
Atunci a început să identifice potențiali cumpărători în Italia, unde a activat mai mult timp. Însă prima întrebare a cumpărătorilor străini era dacă Gospodăria țărănească dispune de certificat GLOBALG.A.P., care ar confirma respectarea tuturor standardelor internaționale în procesul de producere și recoltare a prunelor.
De aceea, în anul curent Rodica Chișca a decis să solicite ajutor Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova în implementarea standardelor GLOBALG.A.P. Anterior, locuind în Italia, antreprenoarea a urmat instruiri în acest domeniu, și era gată să își organizeze activitatea astfel, încât să fie conformă standardelor GLOBALG.A.P. Datorită acestei certificări, Gospodăria Rodicăi Chișca a reușit să negocieze cu cumpărători italieni livrarea întregii recolte de prune din acest an, estimată la circa 200 de tone.
Precizăm că, potrivit datelor statistice, Republica Moldova a înregistrat în 2018 o recoltă totală de prune de 133 mii tone. Totodată, în 2018 au fost exportate peste 45 de mii de tone de prune, dintre care 14 mii de tone au fost exportate în UE. Uniunea Europeană a oferit Republicii Moldova o cotă pentru exportul de 10 mii tone de prune pe an, fără taxe vamale, pe care de regulă exportatorii moldoveni o depășesc.
Dina Roșca