
La solicitarea Primăriei orașului Leova, Agenţia Naţională Arheologică, a inspectat o construcție subterană recent identificată în zona centrală a orașului Leova.
Astfel, potrivit agenției, în urma examinării, s-a constatat că amenajarea subterană, prevăzută cu cel puțin o intrare, reprezintă o pivniță boltită, realizată din zidărie de cărămidă. În structura bolții cilindrice se remarcă două arce dublouri de sprijin.
Pe lângă spațiul principal, construcția prezintă o galerie descendentă, care coboară de la nivelul principal al pivniței spre un nivel inferior.
Structura generală a obiectivului identificat este specifică cramelor sau pivnițelor de conservare, utilizate pentru păstrarea alimentelor sau a butoaielor cu vin din epoca modernă (sec. XIX–începutul sec. XX), și are o vechime de peste 150 de ani.
Construcția reprezintă un exemplu valoros de arhitectură funcțională subterană, specifică orașelor și târgurilor din sudul Moldovei.
„Instituția noastră va recomanda Primăriei orașului Leova includerea acestui obiectiv într-un program de conservare, urmat de valorificarea sa în scopuri culturale, cu respectarea etapelor preliminare: realizarea unei investigații arheologice preventive și a unui releveu arhitectural detaliat,” menționează ANA.
sursa foto: Agenţia Naţională Arheologică