O nouă staţie de epurare a apelor uzate a fost inaugurată la Briceni. Staţia de epurare mecanico-biologică, cu o capacitate hidraulică de 1.020 m3/zi, a fost realizată cu suportul Cehiei, relatează Radio Moldova. La 10 octombrie curent, la Briceni a fost inaugurată oficial o nouă staţie de epurare a apelor uzate. Instalaţia cu o capacitate hidraulică de 1.020 m3/zi este o staţie de epurare mecanico-biologică, care include o etapă de stabilizare şi tehnologie de prelucrare a nămolului, ceea ce va asigura curăţarea apelor uzate municipale conform standardelor moderne valabile în UE, nu doar în oraşul Briceni, ci şi pentru municipiile învecinate.
Astfel, toate deşeurile se scurg aici pentru epurare, cu utilizarea unor microorganisme speciale pentru curăţare biologică, după care unele impurităţi sunt presate şi folosite ca îngrăşăminte organică. Totodată, va asigura municipalităţii locale spaţiu pentru creşterea volumului de apă uzată produsă în următorii 15 ani de dezvoltare a oraşului.
Din punct de vedere al volumului financiar, proiectul reprezintă a treia cea mai mare intervenţie per proiect din istoria Agenţiei Cehe pentru Dezvoltare, cu un buget total de 2,1 milioane EUR. În cadrul proiectului au fost realizate modificări la clădirile existente şi s-au procurat echipamente tehnologice pentru benzinăria principală. Partea de construcţii a fost asigurată de firme de construcţii din Republica Moldova, iar toată tehnologia a fost importată din Republica Ceha. În total, peste 15 companii au participat la acest proiect.
Implementarea proiectului a avut loc începând cu anul 2019, iar funcţionarea de probă este în proces de la sfârşitul lunii februarie curent şi se va finaliza în martie 2023.
„Sistemul deja activează foarte bine şi curăţă apa eficient – în râu se revarsă practic apa curată. Până în prezent scurgerea din canalizare se acumula într-un bazin stătător în fosta staţie de epurare a Uzinei de Zahăr din pădure. Acest lucru este dăunător pădurii, care sunt plămânii raionului nostru, pentru râul Prut şi nu doar. Toate acestea constituie o alarmă nu doar pentru ocrotitorii locali ai naturii, dar şi pentru multe ţări europene. Nu întâmplător, anume în Europa a luat naştere acel proiect de construire a noii staţii de epurare modernă, practic fără deşeuri”, a spus Vitalie Gorodinschii, primarul oraşului Briceni.
Menţionăm că, tratarea inadecvată a apelor uzate este o problemă majoră de mediu pentru Republica Moldova. Infrastructura învechită de tratare a apelor uzate învechită provoacă contaminarea căilor navigabile, a solului şi a surselor subterane de apă potabilă. În Briceni, apele uzate erau evacuate deseori în lacurile sedimentare din afara oraşului sau chiar în râul Lopatnic, adiacent oraşului.
Amintim că anul trecut a fost finalizat şi Studiul de Fezabilitate şi Evaluare a Impactului Social şi de Mediu pentru construcţia staţiei de epurare a apelor uzate din municipiul Soroca. În acest an, a fost iniţiată construcţia unei mini-staţii de epurare în oraş, iar potrivit proiectului, aceasta ar urma să fie construită până în anul 2025.
Sursa: trm.md