La Bălți s-a desfășurat Conferința Științifică Internațională „Agricultura durabilă și rezilientă. Ce lipsește? Ce trebuie să mai cunoaștem?”. Evenimentul a fost organizat de Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția” din municipiul Bălți și a reunit reprezentanți ai instituțiilor de cercetare din Suedia, Scoția, Elveția, Marea Britanie, SUA, Franța, Olanda, Brazilia, Ucraina, Federația Rusă și Republica Moldova, informează PROVINCIAL.
Cei prezenți au discutat despre o nouă paradigmă de dezvoltare a agriculturii, prin tranziția de la agricultura convențională bazată pe aplicarea inputurilor industriale din surse energetice neregenerabile, limitate, costisitoare și periculoase pentru mediu ambiant și sănătatea omului la agricultura durabilă, inclusiv ecologică, bazată pe un circuit mai intens de energie și nutrienți în cadrul fiecărei gospodării agricole cu folosirea preponderentă a surselor energetice de origine locală.
Totodată, participanții au menționat că schimbarea paradigmei de intensificare a agriculturii necesită o abordare sistemică (holistică) în schimbul celei simpliste (reducționiste) cu orientarea spre soluționarea provocărilor de ordin economic, ecologic și social cu care se confruntă agricultura.
În acest context, au fost menționate principalele provocări în dezvoltarea agriculturii: surse energetice neregenerabile limitate la prețuri ascendente; discrepanța prețurilor dintre materia primă agricolă și inputurile industriale(îngrășăminte minerale, pesticide etc); poluarea și degradarea mediului ambiant; schimbările climatice, etc.
Doina Munteanu