Pompierii din sudul țării, ieri, au intervenit la lichidarea unui incendiu într-o gospodărie din localitatea Ferapontievca, raionul Comrat. Apelul la 112 a fost recepționat la ora 14:06. Potrivit datelor înregistrate, o magazie pentru păstrarea lemnelor a fost cuprinsă de flăcări.
La fața locului a intervenit un echipaj de pompieri din Comrat. Ajunși, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au stabilit că focul a cuprins acoperișul magaziei cu suprafața de 40 m2 în care erau depozitate circa 15 metri cubi de lemne pentru foc. Incendiul prezenta un pericol pentru o construcție auxiliară în care se afla o butelie de gaz, precum și pentru o casă de locuit amplasată la 2 metri de la magazia afectată de flăcări.
Salvatorii au reușit evacuarea urgentă a buteliei de gaz, astfel evitând riscul unei explozii. Arderea a fost localizată către ora 14:32 și lichidată complet la ora 15:04. În urma incendiului a ars complet acoperișul magaziei din lemne și ardezie. Nici o persoană nu a avut de suferit, iar datorită intervenției operative a pompierilor construcția auxiliară și casa de locuit au fost salvate. Circumstanțele și cauza finală a izbucnirii incendiului urmează a fi stabilite în urma cercetărilor.
La moment, a fost înaintată o versiune preliminară precum că incendiul s-ar fi produs în urma jocului cu focul a unui copil.
În acest context, pompierii îndeamnă maturii să-și monitorizeze strict copiii, în special în timpul vacanțelor de vară, dar și să nu le permită jocul cu chibrituri, focul deschis și petarde pentru a evita situații de risc. Mai, mult în contextul avertizării Serviciului Hidrometeorologic de Stat despre vremea caniculară în intervalul 02 – 06 iulie, cu temperaturi maxime ale aerului cuprinse între +33..+35°C, IGSU îndeamnă populația să respecte cu strictețe regulile antiincendiare cu scopul evitării incendiilor atât de vegetație uscată, cât și în sectorul locativ. Pompierii avertizează cetăţenii despre riscurile la utilizarea focului deschis în apropierea șoproanelor, depozitelor pentru păstrarea lemnelor, materialelor de construcție, baloților și nutriției pentru animale domestice. Oamenii sunt îndemnați să nu aprindă gunoiul, vegetația, dar și miriştea uscată în preajma spațiilor forestiere, dar și a celor de locuit, pentru a evita incendiile şi extinderea acestora. Pompierii IGSU atenționează că o mica scânteie poate provoca un incendiu de proporții cu pierderi materiale, dar și umane. În caz de situații de risc, oamenii pot apela de urgență Serviciul 112.
Dina Roșca