
Situația actuală și planurile de dezvoltare a sistemului centralizat de încălzire din Bălți au fost discutate în cadrul unei vizite de lucru a ministrului Energiei, Dorin Junghietu, la centrala electrică cu termoficare CET-Nord. Ministrul a avut o întâlnire cu colectivul și a vizitat principalele instalații ale centralei, documentându-se privind progresul lucrărilor de modernizare și perspectivele tehnice pentru următorii ani.
Conducerea CET-Nord a prezentat planurile strategice de modernizare a serviciului de termoficare, fiind pus accent pe eficiență, sustenabilitate și inovație în generarea energiei electrice și termice și în procesul de asigurare a populației cu agent termic. A fost examinat progresul în implementarea fazei a doua a proiectului „Sistemul termoenergetic al mun. Bălți”, care prevede instalarea punctelor termice individuale (PTI) în 166 blocuri locative și construirea rețelelor termice cu distribuție pe orizontală și de alimentare cu apă caldă menajeră în 296 blocuri locative. Astfel, două treimi din locuitorii municipiului Bălți vor putea regla consumul de energie termică la nivel de apartament, plătind serviciile de încălzire conform datelor contorului individual.
Suplimentar, CET-Nord urmează să instaleze un acumulator de energie termică cu capacitatea de 240 MW, să modernizeze instalațiile de tratare a apei și să implementeze sistemul SCADA pentru distribuția agentului termic și furnizarea softului de modelare termohidraulică. Investiția în valoare de 17 milioane de Euro este finanțată de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Uniunea Europeană.
Ministrul Energiei a subliniat importanța realizării în termen a acestui proiect, în urma căruia locuitorii municipiului urmează să resimtă beneficiile sistemelor moderne de încălzire. Acesta a menționat că sistemele centralizate de încălzire sunt considerate cele mai eficiente din punct de vedere economic, în special pentru că funcționează în bază de cogenerare, adică generează atât energie electrică, cât și termică.
Totodată, Dorin Junghietu a mulțumit managementului întreprinderii pentru implicare în eficientizarea energetică a celui mai înalt bloc din Bălți, în cadrul proiectului pilot Primele rândunele. Acesta a fost izolat termic, iar rețeaua internă, de tip vertical, de distribuție a agentului termic a fost schimbată pe una orizontală, cu instalarea unui Punct Termic Individual. Astfel, costurile legate de încălzire ale locatarilor s-au redus cu cca 50%.
Ministrul a vizitat și unitățile de producere ale CET-Nord, atât centrala pe cazane cu abur, cât și centrala ce funcționează pe motoare cu ardere internă cu capacitatea instalată a generatoarelor de 13,4 MW. Acestea au fost instalate în anul 2019 și au o eficiență de peste 88%.
Dorin Junghietu a asigurat conducerea întreprinderii de sprijinul Ministerului Energiei în derularea proiectelor de modernizare a sistemului centralizat de încălzire, acestea ducând la servicii mai calitative pentru populație, dar și la întărirea securității energetice a țării.