La inițiativa și cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, în această perioadă de grea cumpănă, Sectorul Sinodal Activitate Socială și Caritate al BOM organizează mai multe acțiuni de sprijinire pentru miile de refugiați din Ucraina, care în aceste zile se află în tranzit sau intenționează să rămână pe teritoriul țării noastre.
Dând dovadă de jertfire de sine pentru aproapele, mai mulți slujitori ai Bisericii, alături de credincioși și voluntari, au răspuns apelului instituției mitropolitane și au organizat în aceste zile mai multe acțiuni de sprijin și ajutorare a refugiaților.
Astfel, peste 300 sute de porții de mâncare caldă sunt oferite zilnic, de către Casa de Milostenie a Mitropoliei, tuturor celor care intră în țara noastră prin punctul de trecere a frontierei de stat Palanca.
De asemenea, tinerii voluntari ai Mitropoliei colectează la Centrul Social-Misionar de la Catedrala „Înălțarea Domnului – Sf. Vineri” din Chișinău (str. Grigore Ureche 58), lucruri de primă necesitate, care sunt distribuite familiilor de refugiați cazate în mai multe puncte din Capitală.
“Până în prezent prin intermediul voluntarilor Bisericii au fost aduse gratuit de la punctul vamal și au fost cazate în spațiile oferite de credincioșii din Capitală, peste 50 de familii, majoritatea formate din mame și copii.
Totodată, mănăstirea Căpriana (tel. 060 763594) a amenajat în jur de 50 de spații de cazare, complet echipate, și de asemenea mănăstirea Cușelăuca din r. Șoldănești (tel. 078 766055) a pregătit 50 de locuri de cazare pentru refugiați.
În același timp numeroase mănăstiri și parohii din Chișinău și din țară, precum și instituții social-filantropice ale Mitropoliei au instituit centre de colectare a celor necesare (alimente neperisabile, lenjerii, pături, perne, saltele, produse de igienă, ș. a.).
Cei care doresc să se alăture acestor acțiuni umanitare, sunt îndemnați să doneze prosoape, perne, plapume, haine pentru femei, bărbați și copii, produse alimentare ușor de păstrat (covrigi, biscuiți, ceai, conserve, ș. a.), produse de igienă (în special scutece pentru copii), cărți, caiete cu activități pentru copii și elevi, creioane, carioci și alte lucruri necesare.
De asemenea, instituțiile și familiile care au locuri de cazare disponibile pentru refugiați ne pot contacta la numărul de telefon: +373 67 223 981 (Serghei Crudu)”, – spune Mitropolia.