Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju s-a aflat, recent, într-o vizită de lucru în raionul Șoldănești, Rezina și Drochia. În prima jumătate a zilei oficialul s-a întâlnit cu producătorii agricoli și cu administrația publică locală a raioanelor Șoldănești și Rezina.
În discuții, agricultorii au enumerat provocările cu care se confruntă în acest an agricol, în contextul secetei hidrologice și au solicitat suport din partea statului pentru redresarea și ameliorarea situației din sector.
Ministrul a informat agricultorii despre acțiunile pe care le întreprinde Guvernul în vederea susținerii agricultorilor și i-a îndemnat să colaboreze cu instituțiile statului, pentru a genera soluții ce vor stimula ramurele deficitare.
„Sectorul agricol este un domeniu strategic pentru țara noastră. Deseori, însă, acesta are de suferit în urma calamităților naturale. Vom depăși această criză, punând umăr la umăr și ajutându-ne reciproc. Săptămâna trecută, a fost aprobat Regulamentul de acordare a compensațiilor pentru a acoperi parțial prejudiciile din sectorul agricol cauzate de calamitățile naturale. Acest proiect are scopul de a reglementa procesul de acordare a suportului financiar de stat în sumă de 100 milioane lei, din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, pentru compensarea parțială a pierderilor, suferite de producătorii agricoli, ca urmare a înregistrării secetei (la culturile cerealiere de toamnă) și căderilor de grindină (la culturile horticole). Reiterez că, prioritate vor avea agricultorii care dețin câmpuri de culturi cerealiere din prima grupă și sunt afectate de secetă, în măsură de 60% și mai mult, precum și agricultorii care gestionează terenuri de culturi horticole, afectate de grindină, în măsură de 60% și mai mult. Pentru a beneficia de compensații, solicitanții trebuie să depună dosarele la subdiviziunile teritoriale ale AIPA din raza teritorială în care își desfășoară activitatea. Desigur că, analizăm și alte măsuri pe care le-am putea aplica, pentru a veni în ajutorul agricultorilor”, a declarat ministrul.
Perju i-a îndemnat pe agricultori să își asigure terenurile, întrucât sectorul agricol este supus riscurilor în mod constant. „În scopul susținerii agricultorilor, a fost aprobat și proiectul de lege privind asigurarea subvenționată în agricultură. Proiectul de Lege prevede majorarea nivelului de subvenționare a primelor de asigurare de la 50% la 70% și extinderea domeniului de acțiune al legii prin oferirea posibilității de asigurare subvenționată atât a cantității, cât și a calității recoltei culturilor agricole”, a menționat oficialul.
În a doua jumătate a zilei, ministrul a mers în raionul Drochia, unde s-a întâlnit cu producătorii de sfeclă de zahăr și de porumb. Scopul vizitei a fost de a evalua starea culturilor, ce potrivit agricultorilor, vor înregistra un volum al producției scăzut, din cauza secetei din anul curent.
Ministrul a informat agricultorii că, în Regulamentul de acordare a compensațiilor pentru a acoperi parțial prejudiciile din sectorul agricol cauzate de calamitățile natural, va fi inclusă și cultura sfeclei de zahăr, întrucât industria zahărului din Republica Moldova reprezintă un domeniu strategic pentru nordul țării.
La rândul lor, agricultorii au constatat necesitatea adaptării la condiții de criză, prin reabilitarea sistemului de irigații în lipsa precipitațiilor pe termen lung, pentru maximizarea producţiei şi a potenţialului calitativ.
Dina Roșca