În cadrul întrevederii cu autoritățile publice locale din autonomia găgăuză, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a explicat acțiunile Guvernului întreprinse în vederea asigurării securității energetice a Republicii Moldova, diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze și liberalizarea pieței interne. Victor Parlicov a subliniat că Ministerul Energiei s-a concentrat pe acțiuni au contribuit la depășirea crizei energetice, generate de războiul din regiune, și au permis lansarea unor reforme în sector cu impact pe termen mediu și lung, care să asigure prețuri accesibile la energie pentru consumatori, să creeze noi locuri de muncă, dar și premise pentru atragerea de noi investiții și creștere economică durabilă.
Ministrul explicat poziția Chișinăului privind asigurarea cu gaze naturale a regiunii transnistrene, subliniind că nu se dorește destabilizarea regiunii, dependentă de gazele rusești pentru a-și forma bugetul și asigura plățile sociale.
În context, Victor Parlicov a reiterat că la Chișinău piața gazelor a fost liberalizată și orice consumator poate procura gaze de la orice furnizor, pe bursă sau prin contract direct. Similar, urmează a fi lansată și o platformă bursieră de tranzacționare a energie electrice, care va da pieței semnale de preț pentru energia regenerabilă, iar ulterior va permite introducerea tarifelor diferențiate la energia electrică pentru consumatorii finali.
Un alt subiect abordat a fost modernizarea sistemelor de încălzire centralizate, Comratul putând beneficia de investiții în acest sens de rând cu Chișinăul sau Bălțiul, deoarece dispune de sistem centralizat de încălzire. Cu sprijinul Băncii Mondiale și a Băcii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în Bălți două treimi din blocurile de locuit vor fi dotate cu puncte termice individuale (PTI) și sisteme orizontale de distribuție a căldurii în interiorul blocului, iar la Chișinău încă 140 vor instala PTI-uri de ultimă generație.
Potrivit ministrului, schimbarea sistemelor verticale de distribuție a agentului termic în blocurile multietajate pe unele orizontale aduc economii de până la o pătrime din factura pentru căldură și apă caldă. Suplimentar, a fost lansat Fondul de Eficiență Energetică în Sectorul Rezidențial, care va finanța până la 70% din costul lucrărilor de reabilitare termică a blocurilor multietajate și a caselor individuale de locuit.
Dacă vom reduce consumul prin măsuri de eficiență energetică, atunci vom avea facturi chiar și cu 50% mai mici, iar acum această energie pur și simplu se pierde. În acest caz, nu va fi atât de acută nici discuția despre cât costă gazele naturale, căci de fapt problema este să ne învățăm să consumăm responsabil energia, a declarat Victor Parlicov.
Ministrul Energiei a răspuns întrebărilor primarilor și oamenilor de afaceri, care s-au referit inclusiv la construcția Liniei Electrice Vulcănești-Chișinău și modalitățile în care vor fi despăgubiți proprietarii de terenuri pe care va trece linia.