Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu a efectuat vizite de lucru, pe data de 19 iulie curent, la ocoalele silvice din Edineț și Glodeni. Acestea fac parte din seria de acțiuni întreprinse în vederea realizării unui schimb de opinii, proces necesar la reformarea sectorului forestier.
Noile realități sociale și economice impun măsuri de reformare și țintirea obiectivelor strategice mai urgente, în concordanță cu schimbările care au loc în întreaga economie națională. Lucrătorii din domeniul silvic fac parte din procesul de reformare, de aceea, viziunea lor va contribui la îmbunătățirea schimbărilor care vor avea loc.
Conform silvicultorilor, reforma trebuie să includă și modernizarea echipamentului tehnic, ei lucrând la moment cu utilaj învechit, care se răsfrânge mult asupra calității și eficienței muncii lor. O altă problemă ține de insuficiența personalului, motivul ar fi salarizarea inadecvată. Prin majorarea salariului, ar fi posibil de atras persoane care pot participa la diverse lucrări în silvicultură și, cel mai important, implicarea la plantarea cu vegetație forestieră, având obiectivul de a împăduri în următorii 10 ani, cu vegetație forestieră circa 100 000 de hectare.
”Racordarea funcțiilor pădurii trebuie făcute la cerințele prezente și viitoare ale societății, prin implementarea unui management forestier eficient bazat pe gestionarea sustenabilă. dar și prin creșterea aportului sectorului la dezvoltarea rurala și ameliorarea condițiilor de trai a populației. Totodată, dimensiunea cinegetică este una dintre preocupările noastre de bază, cu accente pe protecția, folosirea rațională și reproducerea fondului cinegetic de stat”, a declarat Iuliana Cantaragiu.
În cadrul întrevederii, au fost discutate și acțiunile ce urmează a fi întreprinse de către Agenția ”Moldsilva” în colaborare cu reprezentanții administrațiilor publice locale în vederea asigurării cu lemn de foc a populației din mediul rural. Pe data de 1 iulie 2022, Ministerul Mediului a demarat procesul de evaluare a lemnului de foc din fiecare localitate cu scopul de a planifica tăierile de masă lemnoasă pentru sezonul rece 2022-2023. Ulterior, cetățenii vor putea procura de la ocoalele silvice în dependență de solicitările făcute, calculate în baza necesităților personale. Prin aceste acțiuni îndemnăm populația la utilizarea rațională a resursei forestiere. Totodată, încercăm de a evita tăierile ilegale și specularea prețurilor de către persoane terțe. Astfel, urmează a fi estimat volumul de masă lemnoasă folosit de populația din mediul rural în sezonul rece al anului. Citiți mai mult despre demersul Ministerului Mediului în adresa APL în acest comunicat.
Până la moment, Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu a întreprins vizite de lucru la ocoalele silvice din Bălți, Strășeni și Călărași, Ungheni, Nisporeni. Întâlnirile cu lucrătorii din domeniul silvic ca oferi o viziune mai durabilă pentru viitorul pădurilor republicii.