Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu împreună cu secretarul de stat a Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Constantin Borosan au vizitat pe 9 iunie 2022, orașul Cantemir – model de oraș durabil și cu viziuni sustenabile. Vizita a fost efectuală în cadrul campaniei ”Doar o planetă avem”, desfășurată de Ministerul Mediului, în perioadă 5-12 iunie 2022, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului – 5 iunie.
Administrația locală împreună cu Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabilă (AEER), susținuți financiar de UE, au reabilitat termic clădirile publice din oraș și construiesc infrastructură modernă pentru locuitorii din orașul Cantemir. Acum, circa 1000 de copiii din 4 instituții publice, 2 grădinițe și 2 școli se joacă și învață, având condiții foarte bune.
Proiectului ”Reabilitarea termică a clădirilor educaționale din or. Cantemir”, a inclus reabilitarea termică a 4 clădiri publice, printr-un complex de măsuri de eficiență energetică, precum izolarea termică a clădirilor, instalarea diferitor aparate de încălzire, includerea sistemului de iluminare internă cu LED, instalarea centralei pe biomasă și a sistemelor fotovoltaice, colectoarelor solare etc. În rezultatul implementării proiectului, beneficiarii locali sunt peste 2000 de persoane.
Reabilitarea termică a gimnaziului ”Mihai Eminescu”, liceul ”Dimitrie Cantemir” grădinițelor ”Ghiocel” și ”Curcubeu” a însemnat izolarea termică a pereților exterior, planșeul podului, baza de fundație cu vată minerală, instalarea unui sistem nou de colectare și drenare a apei pluviale. Au fost instalate colectoare solare, care asigură încălzirea apei, ceea ce permite economisirea considerabilă a costurilor de întreținere a instituțiilor. ”De patru luni factura vine 0 lei pe energia electrică”, mărturisește directoarea liceului ”Dimitrie Cantemir”, Elena Macaria.
Izolarea clădirilor cu vată minerală este acțiunea de bază care asigură performanța energetică ridicată a clădirilor. Vata minerală nu este inflamabilă, folosind această soluție pentru izolare, care ”respiră”, vaporii de apă pot trece prin construcție în exterior, eliminând riscul de condensare. Totodată, există sistem de monitorizare în incinta Primăriei și a liceului ”Mihai Eminescu”, unde pot fi observate date cu privire eficiența energetică, kw care sunt produși, consumul și chiar câți copaci se plantează.
Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu și secretarul de stat a Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Constantin Borosan au salutat și au apreciat efortul și calitatea proiectelor implementate, menționând că aceste lucrări au un impact pozitiv colosal pentru mediu și gestionarea eficientă a energiei electrice. Mai mult, stația modernă de producere a energiei termice din biomasă este unica din țară și oferă o autonomie pentru încălzirea instituțiilor de învățământ, totodată, asigurând un mediu curat și sănătos. Astfel de practici trebuie promovate și implementate în cât mai multe localități, ele sunt modele care respectă principiile economiei verzi și sustenabile.
Primarul de Cantemir, Roman Ciubaciuc spune că obținerea rezultatelor se datorează viziunilor și muncii echipei sale, totodată, recunoaște că rezultatele obținute sunt doar datorită sprijinul partenerilor de dezvoltare, expertizei și suportului oferit de AEER. ”Următorul obiectiv am meu este de a oferi locuitorilor satelor din preajmă transport public electric. Sper să reușesc să construim cu partenerii noștri o stație de autobuze electrice, în urma căreia ar avea de beneficiat locuitori din 4-6 sate”, a declarat Roman Ciubaciuc.
Proiectului ”Reabilitarea termică a clădirilor educaționale din or. Cantemir”, finanțat de Uniunea Europeană în cadrul programului ”Convenția Primarilor – Proiecte demonstrative” și co-finanțat din fonduri locale, implementat de APL Cantemir în parteneriat cu Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabilă (AEER).