La 20 iulie curent, Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu a efectuat o vizită de lucru la întreprinderile silvice Șoldănești și Soroca. La eveniment, au participat angajații din cadrul acestora și au fost abordate diverse aspecte ce țin de utilizarea durabilă a resurselor naturale, restabilirea prin împădurire a terenurilor degradate, estimarea volumul de masă lemnoasă folosit de populația din mediul rural în sezonul rece al anului dar și noi tipuri de gestionare a domeniului silvic.
Despăduririle și degradarea pădurilor și a perdelelor forestiere de protecție contribuie la degradarea terenurilor. De-a lungul ultimelor decenii, suprafețele terenurilor afectate de eroziunea solului sunt în creștere, constituind circa 981 mii ha, după statistica oficială, iar conform experților 1,5 mln. ha. Reieșind din această situație, cea mare parte a terenurilor degradate, care sunt potrivite pentru împădurire, aparțin administrațiilor publice locale care nu dispun de suficiente resurse umane și financiare pentru a extinde activitățile de împădurire.
”Pădurile oferă o gamă largă de beneficii importante pentru societate și economie, prin furnizarea de servicii ecosistemice. Acestea protejează solurile împotriva eroziunii și regularizează bazinele hidrografice și sistemele hidrologice locale prin menținerea fluxurilor de apă, reglează clima la nivel local, regional și mondial, stochează carbonul, protejează polenizatori valoroși, purifică aerul și apele dulci și, în general, ne protejează împotriva dezastrelor naturale precum avalanșele, alunecările de pământ, seceta și inundațiile”, a declarat Iuliana Cantaragiu.
Pentru perioada anilor 2022-2031, Republica Moldova și-a asumat extinderea suprafețelor împădurire/reîmpădurire pe o suprafață de 100 mii ha și plantarea circa 500 mln. puieți forestieri, promovând în special speciile autohtone bine adaptate la schimbările climatice asigurând condiții de gestionare eficientă a culturilor pe bază de specii exotice dar naturalizate.
În cadrul discuției un aspect important l-a constituit modalitatea de aprovizionare cu lemne de foc a populației din mediul rural, pentru încălzire în sezonul de iarnă 2022-2023. Astfel, procurarea masei lemnoase se va putea face la toate ocoalele silvice din țară la prețul stabilit de stat, acesta poate varia dacă sunt solicitate servicii de încărcare și transportare unor terțe părți. Prin acțiunile întreprinse, autoritățile încearcă să evite tăierile ilegale, estimarea volumul de masă lemnoasă folosit de populația din mediul rural în sezonul rece al anului și să împiedice instaurarea unui control al pieței de către intermediari. Citiți mai mult despre demersul Ministerului Mediului la adresa APL în acest comunicat.
Până la moment, Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu a întreprins vizite de lucru la ocoalele silvice din Bălți, Strășeni, Călărași, Ungheni, Nisporeni, Edineț și Glodeni. Întâlnirile cu lucrătorii din domeniul silvic va oferi o viziune mai durabilă pentru viitorul pădurilor republicii.