Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu a efectuat o vizită de lucru în orașul Ungheni, la 7 aprilie curent, unde a avut o întrevedere cu reprezentanții autorităților publice locale din raion. În cadrul acesteia au fost reiterate prioritățile ministerului pe termen mediu – gestionarea corectă a deșeurilor, protejarea resurselor de apă și implementarea programului național de împădurire, informează PROVINCIAL.
Potrivit unui comunicat, ministra Iuliana Cantaragiu a reliefat rolul unei comunicări eficiente și continue în realizarea obiectivelor propuse. Primarii prezenți la întrunire s-au pronunțat în vederea consolidării dimensiunii de mediu intersectorial precum și sporirea nivelului de conștientizare a cetățenilor.
În același context, ministra a vorbit despre necesitatea de a lichida gunoiștile neautorizate și de a construi un sistem integrat de gestionare a deșeurilor, care să includă sistem centralizat de colectare a deșeurilor pe fracții, stații de transfer, stație de sortare și poligon de depozitare a deșeurilor, respectând normele de prevenire a poluării. Raioanele din zona 5, Ungheni, Călărași și Nisporeni se află în topul celor care pot începe procesul de implementare a proiectului de gestionare a deșeurilor chiar în acest an. Împreună cu primarul satului Florițoaia Veche, ministra s-a deplasat în teritoriu unde i-a fost prezentat terenul ce a fost identificat în vederea construcției unui poligon de gestionare a deșeurilor. Trecerea terenului din proprietatea localității în cea a statului a fost votată recent de Consiliul local. Potrivit unui memorandum de înțelegere, care urmează să fie semnat în viitorul apropiat între Ministerul Mediului și Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, localitățile, pe teritoriul cărora se vor construi poligoanele de gestionare a deșeurilor, le va fi asigurată infrastructura modernă, dar și prioritatea la diferite proiecte ce țin de dezvoltarea rurală.
Tot în cadrul acestei întrevederii, Iuliana Cantaragiu a vorbit despre programul național de împădurire și intenția ca până în anul 2032, în Republica Moldova să fie plantate aproximativ 100 mii ha de pădure. Pentru realizarea acestui obiectiv, cooperarea cu autoritățile publice locale este foarte importantă și implicarea mediului de afaceri este salutabilă.