În cadrul vizitei de lucru de la Bălți, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a avut o serie de discuții constructive cu judecătorii, procurorii, consilierii de probațiune, dar și cu reprezentanții profesiilor juridice din nordul Republicii Moldova.
Ea a apreciat deschiderea magistraților și a procurorilor față de acțiunile demarate de îmbunătățire a legislației în domeniul dreptului penal și civil. Ministra Justiției a făcut o trecere în revistă a priorităților ministerului, care se pliază cu măsurile înaintate de către Comisia Europeană și pe care trebuie să le implementăm cât mai curând, pentru a iniția negocierile privind aderarea țării noastre la Uniunea Europeană.
De asemenea, s-a vorbit și despre provocările pe care judecătorii și procurorii le întâmpină în activitatea de zi cu zi și despre soluțiile care le-ar putea îmbunătăți munca. Principalele subiecte ale discuțiilor au fost: volumul mare de dosare; lipsa personalului auxiliar și necesitatea de a majora salariile, pentru ca aceste funcții să fie mai atractive; modalitățile de asigurare a traducătorilor la urmărirea penală și în cadrul ședințelor de judecată; revizuirea hărții judiciare și modernizarea instanțelor de judecată, ceea ce va duce la crearea condițiilor decente pentru justițiabili și asigurarea accesului acestora la o justiție de calitate ș.a.
„M-am bucurat să văd interes privind proiectele de legi elaborate de către Ministerul Justiției cu scopul de a simplifica și îmbunătăți calitatea înfăptuirii actului de justiție, cum ar fi proiectele de modificare a Codului penal, Codului de procedură penală, Codului contravențional, măsurile speciale de investigare, instituirea instrumentului acordul de colaborare. Am discutat și despre anumite prevederi din Legea cu privire la evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor din funcțiile-cheie”, a menționat Veronica Mihailov-Moraru.
La finalul discuțiilor, ministra Justiției a reiterat apelul de a veni cu propuneri de îmbunătățirea a cadrului legal, care le-ar facilita activitatea și ar contribui la soluționarea mai rapidă a dosarelor.
La întâlnirea cu consilierii din cadrul Biroului de probațiune Bălți au fost identificate probleme ce țin de necesitatea alocării unui sediu mai mare destinat beneficiarilor programelor probaționale, dar și lipsa personalului instruit care să desfășoare programe probaționale.
„Am fost surprinsă să aud că o singură persoană desfășoară programe probaționale, într-un birou de mărimea celui din Bălți, unde numărul beneficiarilor este mare. Voi reveni cu solicitări către Inspectoratul Național de Probațiune (INP) să vină cu soluții la aceste probleme. Am reiterat că anume programele probaționale stau la baza reeducării și reintegrării în societate a deținuților. Un alt subiect abordat în cadrul discuției a vizat eschivarea/neexecutarea muncii în folosul comunității. Aici, Ministerul Justiției, împreună cu INP, va identifica soluții pentru ajustarea cadrului legal, astfel încât asemenea situații să nu devină o practică uzuală”, a adăugat ministra Justiției.
La finalul vizitei de lucru la Bălți, Veronica Mihailov-Moraru s-a întâlnit cu executorii judecătorești și notarii. Ei au fost informați despre acțiunile pe care le întreprinde Ministerul Justiției pentru le-ar facilita și îmbunătăți activitatea. Discuțiile s-au axat pe problemele care le îngreunează munca, cum ar fi accesul al bazele de date sau lipsa profesioniștilor. Notarii și executorii judecătorești au fostinformați că, în curând, Ministerul Justiției va organiza concursuri de admiterea în profesie. Autoritățile așteaptă propuneri și soluții din partea fiecărei profesii privind modificarea cadrului legal, astfel încât să nu existe impedimente în activitate. În context, Veronica Mihailov-Moraru i-a îndemnat să fie mai receptivi și să explice cetățenilor cu care intereacționează în ce constă activitatea fiecăruia și cum sunt procedurile legale.