Astăzi, în cadrul unei ceremonii festive, ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a înmânat diplome de recunoștință celor 42 de lucrători medicali care au oferit suport echipelor medicale de la spitalul modular din orașul Lețcani, România.
Ala Nemerenco le-a mulțumit pentru munca și dedicația demonstrată pe parcursul celor două misiuni umanitare.
„Nu suntem o țară atât de bogată din punct de vedere financiar, dar avem o altă bogăție care nu este mai puțin de estimat. E vorba de resursele umane, iar în acest caz sunteți dvs, cei care ați venit să ajutăm România împreună. Atunci când a fost înregistrat valul mare de infectări în țara vecină, noi am reușit să răspundem solicitării colegilor de peste Prut. Mulțumim că ați dat curs invitației noastre, întrucât noi am căutam voluntari care să o facă din proprie dorință. Gestul dvs e de apreciat și ne închinăm în fața voastră pentru tot ce ați făcut în acest spital modular”, a declarat ministrul Sănătății, Ala Nemerenco.
La rândul său, ministrul plenipotențiar din cadrul Ambasadei României în Republica Moldova, Adrian Sîrbu, a venit cu un mesaj de recunoștință pentru lucrătorii medicali din țara noastră, exprimându-și admirația pentru solidaritatea și profesionalismul de care au dat dovadă.
„În această perioadă, ați dovedit mult devotament, ați lăsat familiile voastre acasă și ați plecat în România pentru a asigura tratarea și alinarea pacienților. Cred că acest val pandemic a arătat că între popoarele noastre există multă empatie și solidaritate. Mulțumim Guvernului Republicii Moldova care a inițiat această acțiune. Vă doresc multă sănătate și tot ce vă doriți”, a menționat ministrul plenipotențiar din cadrul Ambasadei României în Republica Moldova, Adrian Sîrbu.
Menționăm că, în perioada 18 octombrie – 14 noiembrie curent, două echipe de medici și asistenți medicali din țara noastră au participat în cadrul unei misiuni umanitare la spitalul modular de la Lețcani, județul Iași. Acolo, și-au ajutat colegii la tratarea pacienților infectați cu COVID-19. Cei 42 de lucrători medicali fac parte din echipa Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Spitalului Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”, Institutului de Medicină Urgentă, Spitalului Clinic al Ministerului Sănătății, Spitalul Raional Ungheni, Spitalul Raional Ștefan Vodă, Spitalul Raional Dondușeni.
Amintim că pe 30 aprilie 2020, o echipă de 42 de medici și asistenți medicali din România au venit în Republica Moldova pentru a ajuta medicii să trateze pacienții infectați cu COVID-19. Aceștia au oferit sprijin pe parcursul a 15 zile în cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Institutului de Medicină Urgentă, Spitalului Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail”, Spitalului Clinic din Bălți, Spitalului Clinic din Cahul.
De asemenea, în luna mai a anului precedent, România a donat 20 de camioane cu echipament medical, iar, în februarie 2021, alte loturi de echipamente medicale de protecție pentru personalul medical (măști, combinezoane, mănuși) cu o valoare totală de circa 2,3 milioane de euro. Mai mult, România a donat Republicii Moldova circa 500.000 de doze de vaccinuri AstraZeneca și Pfizer.