Alianța pentru Unirea Românilor din Republica Moldova a comemorat, la 5 noiembrie curent, prin recital de poezie și depunere de flori pe poetul Adrian Păunescu.
Adrian Păunescu s-a născut pe 20 iulie 1943, în localitatea Copăceni, județul Bălţi, Basarabia, și a murit în data de 5 noiembrie 2010. Și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei la Barca, în județul Dolj.
„În memoria basarabenilor el este Poetul prolifici și organizator al Cenaclului Flacăra. În cadrul cenaclului, Păunescu a încurajat cultura de masă îndrăgită de publicul tânăr, fiind tolerat până la un punct de puterea comunistă care însă l-a închis în cele din urmă. El a inventat sintagmele „generația în blugi” și „muzică tânără” .
A fost crescut și educat de un tată, care a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru „activități anti-comuniste” de regimul stalinist de după 1945 și din această cauză Păunescu a trebuit să aștepte trei ani înainte de a se putea înscrie la facultate. Este autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri! Păunescu a fost unul dintre cei mai mari poeți români contemporani. Cărțile sale au fost editate într-un tiraj record de peste un milion de exemplare. Talentul său poetic a fost apreciat de mulți critici literari importanți. Pe scena Cenaclului „Flacăra”, se lansează spre marele public, cele mai faimoase figuri ale muzicii tinere
Poetul Adrian Păunescu a definit o generaţie, cu cenaclul Flacăra şi cu versurile sale. Iubirea, a fost muza poetului,” spune Veronica Pascal, președintele AUR Femei. „Un numărul impresionant de pagini sunt scrise de Adrian Păunescu despre și pentru iubire. O iubire întâi faţă de natură şi apoi pentru cultura poporului român. Și mai ales, iubirea pentru patria sa şi a noastră – România!A scris despre femei, despre iubire, despre sacrificii, viață, iar toată creația sa este astăzi apreciată și valorificată. Talentul său poetic a fost apreciat de mulți critici literari importanți. Astfel, Șerban Cioculescu a spus că Adrian Păunescu este cel mai mare poet social de după Tudor Arghezi, iar Eugen Simion îl consideră „ultimul mare poet social român”,” se spune în comunicatul formațiunii.