Punctele de înmatriculare a autovehiculelor din regiunea transnistreană, situate la Tiraspol și Râbnița, împlinesc astăzi doi ani de activitate, în această perioadă fiind luate la evidență cca patru mii de mașini și perfectate acte de comodat.
Mecanismul de înmatriculare a autovehiculelor din stânga Nistrului a fost stabilit prin Legea nr.170/2018 cu privire la înmatricularea unor mijloace de transport și modificarea unor acte legislative (în vigoare de la 1 septembrie 2018) și a fost propus în vederea realizării Deciziei protocolare privind accesul în traficul rutier internațional a mijloacelor de transport din stânga Nistrului și municipiul Bender și a Procesului tehnologic cu privire la organizarea comună a procedurilor de înregistrare a mijloacelor de transport din regiunea transnistreană (semnate la 24 aprilie 2018).
Pentru a asigura funcționarea în continuare a celor două puncte de înmatriculare a autovehiculelor, Guvernul a aprobat, în ședința din 26 august, propunerea de extindere a termenului de activitate a lor, expediind Parlamentului spre aprobare proiectul de modificări legislative.
Anterior, în cadrul ședinței reprezentanților politici ai Chișinăului și Tiraspolului în format 1+1, Chișinăul a propus efectuarea unei vizite comune la faţa locului, doar că din motive necunoscute Tiraspolul nu a formalizat acceptul său. În aceste condiţii, începând cu ziua de astăzi, angajații Agenției Servici Publice (ASP) se vor retrage temporar din ghișeele de la Râbniţa şi Tiraspol, lucru despre care a fost notificată din timp partea transnistreană.
În această perioadă, angajaţii ASP vor urma un curs de instruire, analiză şi arhivare, urmând, de asemenea, a fi luată decizia cu privire la eventuala rotaţie a personalului.
Amintim că cele două Puncte de înmatriculare a automobilelor din regiunea transnistreană și-au început activitatea la 1 septembrie 2018 în baza Deciziei protocolare din 24 aprilie, care prevede accederea în traficul rutier internațional a mijloacelor de transport din regiunea transnistreană în condițiile Convenției de la Viena din 1968 asupra circulației rutiere, la care Republica Moldova este parte. Pentru autoturismele din regiunea transnistreană sunt emise plăcuțe de înmatriculare a autoturismelor de format neutru (trei litere și trei cifre).
De menţionat, că pe durata a 2 ani, s-au deplasat în afara hotarelor Republicii Moldova 1143 de unităţi de transport cu numere de model neutru, ceea ce constituie 4718 traversări atît spre sensul de intrare spre România, cît şi pe sensul de intrare spre Ucraina. Doar în perioada anilor 2019 – luna august 2020, la Agenţia Servicii Publice au fost preschimbate permise de conducere transnistrene în cele de model naţional 8375 de acte.
Prin urmare, proprietarii şi posesorii mijloacelor de transport reînregistrate la ghişeele de la Tiraspol şi Rîbniţa de către angajaţii ASP permit nu doar traficul rutier internaţional, dar şi posibilitatea identificării conducătorului auto şi documentării cazurilor de încălcare a regulilor de circulaţie rutieră în corespundere cu legisaţia naţională în vigoare.
Dina Roșca