Președintele Consiliului Concurenței, Marcel Răducan, în cadrul unui interviu pentru Revista „Politici concurențiale în Europa de Est”, a fost întrebat: „Care sunt punctele forte și slabe ale autorității pe care o conduceți?”.
„Consiliul Concurenței, fiind autoritate relativ tânără (creată în 2007) a reușit totuși să atingă rezultate palpabile în activitatea sa. Astfel, avem o legislație în domeniul concurenței și ajutorului de stat, care transpune integral prevederile la Aquis-ul UE în domeniu. Totodată am reușit să implementăm, cu susținerea Băncii Mondiale, în 2014 – Sistemul informaţional „Registrul ajutoarelor de stat din Moldova” (SIRASM). Un proiect pilot, inedit unic în regiune pentru acea perioadă, iar astăzi, urmare a evoluțiilor și dezvoltări tehnologice, suntem la etapa de definitivare a unui proiect de dezvoltare și modernizare a Sistemului”, a răspuns Răducan.
„Acest Registru al ajutoarelor de stat contribuie la înființarea unui sistem de monitorizare a acestora, precum și la crearea condițiilor pentru implementarea mecanismului de monitorizare a impactului ajutorului de stat asupra mediului concurențial. În aceeași ordine de idei, am reușit să formăm și consolidăm statutul de donator de experiență europeană în domeniul concurenței și ajutorului de stat prin organizarea seminarelor regionale pentru ţările din Parteneriatul Estic, participarea la diferite evenimente internaţionale cu diverse prezentări și discursuri, oferirea de consultanţă autorităţilor de concurenţă. Pe de altă parte, ne confruntăm cu lipsa unei independențe financiare, astfel încât Consiliul Concurenţei se finanţează de la bugetul de stat în limita alocaţiilor bugetare aprobate prin legea bugetară anual. O altă provocare, cu care ne confruntăm, rămâne a fi fluctuația cadrelor ceea ce duce la insuficiența personalului calificat în domeniu. Acest lucru este condiționat inclusiv de lipsa mijloacelor financiare suficiente și ca consecință imposibilitatea remunerării corespunzătoare a specialiștilor calificați”, a declarat șefia Consiliului.
Dina Roșca