Echipa Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare împreună cu Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură au efectuat, vineri 20 ianuarie curent, o vizită de lucru în raionul Căușeni, în cadrul căreia s-au întâlnit cu autoritățile publice locale și cu agricultorii din regiune. Discuțiile s-au referit la acțiunile prioritare ale ministerului în următoarea perioadă, la provocările din sectorul agricol, eficientizarea activității economice a fermelor, procesul de radiere a gospodăriilor țărănești inactive și noile mecanisme de subvenționare.
Secretarul de stat Iurie Scripnic a menționat că, în anul curent, ministerul va accelera procesul de armonizare legislativă și aplicarea standardelor UE în sectorul agroindustrial.
“Armonizarea legislației este o necesitate fundamentală. În parcursul nostru de preaderare la comunitatea europeană, trebuie să adaptăm cadrul legislativ la reglementările UE, să pregătim mediul de afaceri și să consolidăm sectorul. În acest sens, beneficiem de susținerea partenerilor de dezvoltare. Banca Mondială va finanța un nou proiect în domeniul agricol. Valoarea proiectului este de 55 milioane Dolari. În urma negocierilor, am stabilit că, 25 milioane vor fi direcționați pentru reabilitarea sistemelor de irigare, 25 milioane vor fi investiți în sectorul zootehnic, iar alte 5 milioane – pentru consolidarea sistemului de laboratoare, precum și a serviciilor de formare și consultanță a fermierilor”, a comunicat oficialul.
La discuții a participat și Diana Coșalîc, director AIPA, care a menționat că în anul 2022 au fost recepționate un număr record de cereri de subvenții – peste 16.000. Cea mai mare pondere a solicitărilor de subvenții din anul 2022 este acordată pentru subvenționarea tehnicii și utilajului agricol.
După discuții, echiipa MAIA s-a deplasat, astăzi, în localitatea Ucrainca din raionul Căușeni, unde a vizitat o fermă zootehnică de ovine. Agentul economic deține un efectiv de peste 300 de ovine, rasa Assaf și Țigaia, menționând că înregistrează o productivitate bună. Cantitatea de lapte obținută pe zi de la un animal este de circa 1. 5 l. Fermierul a comunicat că intenționează să majoreze efectivul de ovine și planifică să atingă cifra de 1000 de oi în fermă. Totodată, a declarat că are ca scop să modernizeze exploatația și să o adapteze la standardele comunitare.
În cadrul vizitei, Iurie Scripnic a reiterat că agenții economici pot miza pe suportul consultativ al autorităților. Totodată, l-a încurajat pe fermier să aplice în continuare și la proiectele demarate de partenerii internaționali, pentru a beneficia suplimentar de asistență și suport financiar.