Șefa statului a salutat, ieri, mai mulți pomicultori din țară, reuniți la o conferință organizată de Moldova Fruct, dedicată fructelor moldovenești. Astfel, în mesajul său, Președinta Maia Sandu a subliniat că horticultura devine o ramură promițătoare a agriculturii noastre și că fructele moldovenești sunt apreciate în tot mai multe țări, cresc exporturile și, cu ele, cresc și veniturile pe care le încasează producătorii autohtoni.
Totodată, Președinta a mai subliniat că piața UE a devenit mai accesibilă pentru produsele moldovenești datorită acordului de liber schimb, iar, anul trecut, au fost eliminate cotele de export pentru 7 produse din Moldova, inclusiv mere, prune și cireșe. Această decizie a permis ca producătorii agricoli să vândă mai mult pe piața europeană în 2023: 2600 tone de cireșe, 10 mii tone de mere, 55 mii tone de prune – Republica Moldova e pe cale să devină al treilea cel mai mare exportator de prune din lume.
„Eforturile noastre de diplomație economică nu se opresc în UE. Promovăm produsele moldovenești și în vest, și în est, acolo unde este apreciată calitatea și unde contractele se respectă. La fel ca viticultorii și vinificatorii, producătorii de fructe devin mai competitivi, mai puternici și reușesc să cucerească piețe stabile, unde șantajul nu-și are locu”, a punctat șefa statului.
Președinta Maia Sandu a mai declarat: „I-am îndemnat pe producătorii și exportatorii de fructe să coopereze mai strâns între ei, să păstreze savoarea fructelor noastre și să pună umărul la realizarea proiectului de integrare europeană a țării, care reprezintă o șansă la bunăstare pentru toți”.