În scopul intensificării participării femeilor în activități de antreprneoriat în sectorul agricol, la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a avut loc o reuniune între factorii de decizie, reprezentantele UN Women și managerii a opt colegii și centre de excelență cu profil agricol.
În debutul evenimentului, Secretarul de Stat Sergiu Gherciu a reliefat rolul femeilor în agricultură și a menționat că, politicile elaborate de minister au scopul inclusiv de a ajuta femeile să beneficieze de aceleași oportunități ca bărbații: „Apreciem că, UN Women contribuie la promovarea egalității, incluziunii și coeziunii. Încurajăm femeile să lanseze și să gestioneze afaceri agricole. Comunitățile au nevoie de lidere, iar noi trebuie să creăm condiții și să oferim șanse egale întru realizarea potențialului feminin. În practică observăm că, femeile producătoare demonstrează curaj și tenacitate, aducând plus valoare economiei naționale. Astfel, în acest an, în vederea încurajării și stimulării activităților agricole prioritare, au fost majorate subvențiile pentru femeile fermier. Odată cu lansarea acestor măsuri și având suportul partenereilor internaționali, sperăm că vom extinde oportunitățile. Ne propunem ca în comun cu instituțiile de învățământ profesional tehnic, să sporim implicarea și vizibilitatea fetelor și femeilor în antreprenoriatul agricol.”
În cadrul întrevederii, părțile au identificat provocările și soluțiile pentru abilitarea economică a femeilor. Totodată, la eveiment au fost prezentate istoriile de succes ale femilor care gestionează afaceri în domeniul agricol. În context, echipa UN Women a declarat că, ședințe similare vor fi organizate în toate colegiile cu profil agricol în scopul dezvoltării parteneriatelor cu instituțiile de învățământ și pentru a ajuta tinerele să-și dezvolte ideile în afaceri.
Potrivit unui raport prezentat de UN Women, agricultura este una dintre cele mai masculinizate ramuri ale economiei naționale, cota bărbaților angajați fiind de 66%. Totodată, cele mai puține afaceri lansate din idei proprii ale femeilor antreprenoare se înregistrează în domeniul agriculturii (doar 33,1%). În sectorul agricol afacerile deținute de femei sunt mult mai puțin susținute (cu 11 p.p. mai puțin decât cele deținute de bărbați).