Direcția Teritorială pentru Siguranța Alimentelor Chișinău a organizat o ședință de instruire cu comercianții de pește congelat și pește viu de la piețele agroalimentare din capitală. Instruirea s-a referit la regulile și prevederile normative de comercializare a peștelui viu și peștelui congelat, informează PROVINCIAL.
Comercianții au fost informați despre prevederile Hotărârii de Guvern nr. 435 din 28.05.2010 privind aprobarea Regulilor specifice de igienă a produselor alimentare de origine animală, Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European și a Consiliului din 29.04.2004, GOST 1168-86 cu privire la condițiile tehnice pentru pește congelat, GOST 20057-96 cu privire la condițiile tehnice pentru peștele de ocean congelat și Ordinul ANSA nr. 322 din 28 octombrie 2016 privind eliberarea certificatelor sanitar-veterinare pentru pește viu și proaspăt refrigerat.
În cadrul instruirii au fost modelate și discutate cazuri de descoperire a prezenței paraziților în peștele congelat, gradul de infestare și măsurile care urmează a fi întreprinse în urma situațiilor create.
Vânzătorii de pește au fost informați și despre restricțiile care trebuie respectate la comercializarea peștelui congelat direct către consumatorul final, respectarea normelor de igienă a comercializării peștelui congelat și intensificarea de către DTSA Chișinău a controlului asupra comercializării peștelui în piețe.
Dina Roșca