Peste 1160 de pachete cu alimente neperisabile, produse igienice și 1500 de pachete cu măști și dezinfectanți vor ajunge la circa 1200 de femei, bărbați și copii vulnerabili de pe malul stâng al râului Nistru, informează PROVINCIAL.
Printre beneficiari sunt supraviețuitoare ale violenței domestice și copiii lor, mame singure, persoane cu dizabilități, persoane de etnie romă, vârstnici, persoane cu afecțiuni cronice sau cu sistemul imunitar slăbit, precum și persoane care trăiesc cu HIV.
„Acum, în plină criză cauzată de pandemia COVID-19, când situația este dificilă în diverse sfere ale vieții sociale – orice asistență oferită acestor grupuri, care sunt deosebit de vulnerabile, este extrem de valoroasă. Alimentele, produsele de igienă și cele pentru protecția personală sunt mai importante ca oricând pentru beneficiarii noștri – femei și copii în situații dificile. Venim cu cuvinte sincere de mulțumire pentru Marea Britanie și ONU Moldova pentru acest ajutor umanitar și oportunitățile oferite, mai ales când întreaga lume este în criză și este necesar să oferim asistență celor care sunt lăsați în urmă!”, a menționat Alexandra Martynenko, coordonatoarea programului pentru femei a organizației societății civile „Rezonanță” din Tiraspol.
„Noi resimțim consecințele pandemiei. Beneficiarii noștri, persoane care trăiesc cu HIV, în special femeile, suferă și mai mult de izolare. Datorită ajutoarelor pe care le-am primit, persoanele din grupurile vulnerabile pe lângă faptul că vor primi produse esențiale și articole de igienă, vor simți și sprijin moral – ele vor înțelege că nu sunt singure”, a spus Janna Vilhovaia, directoarea executivă a Alianței pentru Sănătate Publică de pe malul stâng al râului Nistru.
Cu ajutorul Marii Britanii, 26.875 de halate de protecție urmează a fi distribuite lucrătorilor medicali din prima linie din cadrul instituțiilor medicale de pe malul stâng al râului Nistru.
Ghenadii Gribencicov, chirurg în cadrul spitalului din Tiraspol a afirmat: „În cadrul spitalului nostru, a fost deschis un centru COVID-19 cu o capacitate de 500 de locuri. Asistența oferită de Marea Britanie este prețioasă pentru noi și va fi utilizată nu doar în cadrul spitalului din Tiraspol, dar va fi distribuită la toate instituțiile medicale specializate și ne va permite să îmbunătățim calitatea asistenței medicale acordate și să protejăm lucrătorii medicali. Anterior, prin intermediul PNUD a fost livrat echipament medical esențial, care ajută la salvarea a zeci de vieți. Le mulțumim partenerilor de dezvoltare pentru ajutorul acordat și sperăm în continuare la o colaborare și susținere financiară, consultativă și informațională. Împreună cred că vom putea învinge acest virus”.
„Am venit astăzi aici, la spitalul din Tiraspol, pentru a dona echipamente de protecție care să fie folosite în lupta împotriva pandemiei. Aceste echipamente au fost achitate din impozitele cetățenilor britanici, puțini dintre care au vizitat vreodată orașele Chișinău, Tiraspol, Dubăsari sau Bender. Multora din ei chiar le-ar veni greu să găsească aceste localități pe hartă. Această acțiune de generozitate plină de altruism caracterizează răspunsul Marii Britanii la pandemie. Noi suntem al doilea cel mai mare donator pentru Organizația Mondială a Sănătății – exprimându-ne respectul profund pentru gestionarea pandemiei. Suntem și printre arhitecții sistemului COVAX, care va asigura distribuția echitabilă și durabilă a vaccinurilor în întreaga lume. Am donat milioane de seturi de echipamente de protecție lucrătorilor medicali din prima linie în multe țări, inclusiv aici în Moldova, pe ambele maluri ale râului Nistru. Profesioniștilor curajoși din spitalul de la Tiraspol vreau să le spun că poporul britanic este bucuros că-i poate ajuta și susține ca să continue lupta pentru salvarea vieților omenești”, a remarcat Steven Mark Fisher, Ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova, pe parcursul vizitei la Tiraspol din 2 decembrie 2020.
Acest suport oferit malului stâng al râului Nistru face parte dintr-un program de asistență mai vast, susținut de Marea Britanie, drept răspuns de urgență la criza COVID-19 de pe ambele maluri ale râului Nistru, cu o valoare totală de 160.000 lire sterline. Asistența este oferită prin intermediul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Organizația Mondială a Sănătății și Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului sunt parteneri ai acestei inițiative.
De asemenea, cu suportul Marii Britanii, 100 de pulsoximetre – dispozitive pentru măsurarea distribuției de oxigen, necesare pacienților aflați în stare critică, sunt oferite Centrului de triaj pentru COVID-19 din Chișinău.
În total, instituțiile medicale de pe ambele maluri ale râului Nistru au primit 55.125 de halate și salopete medicale de unică folosință, 6000 măști, 3800 litri de preparate pentru igienizare și dezinfectare, precum și 100 de termometre non-contact, cu senzor infraroșu.
Sistemul ONU din Moldova și partenerii de dezvoltare au susținut plenar răspunsul național la pandemie prin intermediul unor activități coordonate care-și propun drept scop să protejeze oamenii, să sporească capacitățile de reacție ale sistemului medical la urgențele de sănătate publică și de a reduce șocurile economice și sociale.
Cristina Pendea