Edificiul Circului din Chișinău, aflat ani în șir în paragină, va fi renovat grație fondurilor europene. Cu o valoare arhitecturală unică, Circul a fost inclus, în anul 2022, în Registrul Monumentelor Ocrotite de Stat.
Săptămâna aceasta s-a dat start lucrărilor de renovare a clădirii Circului din Chișinău. În prezent, meșterii lucrează la restabilirea acoperișului clădirii, iar această etapă ar trebui să se încheie până la finalul anului 2023.
Ministrul Culturii, Sergiu Prodan a mers ieri, însoțit de secretarul de stat, Ion Budeci și reprezentantul PNUD, Olesea Cazacu, coordonatoare programe PNUD și Andrei Vasilachi, manager proiecte de infrastructură – să se informeze asupra situației.
„Noi nu putem să ne permitem să renovăm de dragul renovării, de aceea trebuie, să știm clar care va fi destinația acestui obiectiv. Cum va răspunde el, din punct de vedere a dotărilor moderne de azi și de perspectivă.
Îmi amintesc cu nostalgie despre spectacolele de circ de aici și, cu siguranță vom trăi și noi zile în care vom anunța spectacole aici. Acum trebuie să ne concentrăm pe fiecare pas, să-l facem corect și durabil.
Ceea ce s-a reușit în ultimii ani e păstrarea acestei clădiri, administratorului clădirii, Andrei Locoman, i-a reușit securizarea acest spațiu, vandalizat, aflat în stare avansată de degradare.
Circul va fi acel loc unde va exista o sinergie între spectacol, cinema, sală de expoziții și multă tehnologie. Sala este foarte ofertantă din punct de vedere acustic, iar colegii de la UNDP spun că vor amplifica această valoare a edificiului. Sarcina de moment a Ministerului Culturii este să fluidizeze procesele birocratice, astfel încât atunci când vom identifica partenerii pentru lucrări să nu ne ciocnim de birocrație.
Din păcate, la moment, statul nu are bani să investească în renovarea capitală a circului, cea mai bună soluție este parteneriatul public privat, relații pe care ni le dorim transparente și corecte.
Pe de altă parte, aduc, pe această cale, sincere mulțumiri partenerilor, pentru că o altă cale mai bună, decât parteneriatul public-privat în restaurarea monumentelor istorice eu nu văd.”
Amintim, Uniunea Europeană, prin programul „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, a alocat peste 1.800.000 euro, care au acoperit costurile pentru expertiza tehnică detaliată, pentru proiectare și pentru lucrări de reparație/conservare în prima etapă. Acestea vor împiedica degradarea clădirii Circului din cauza factorilor externi.
Costul estimat pentru finalizarea tuturor lucrărilor de conservare a întregului complex este estimat la peste 11.000.000 de euro.
Totodată, Programul UNDP „Măsuri de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană, a lansat concursul pentru selectarea companiei care va executa lucrările de înlocuire a fațadei vitrificate a Blocului A al Circului Chișinău.