Săptămâna trecută echipa tehnica, care desfășoară studiul de fezabilitate, împreună cu reprezentanți ai Moldelectrica și USAID, au desfășurat activități de inspecție a traseului selectat pentru construcția liniei de transport a energiei electrice atât pe teritoriul Moldovei, cât și al României.
Inspecția a avut drept scop evaluarea aspectelor esențiale legate de:
- mediu (ex. traversarea zonelor forestiere protejate, râurilor și lacurilor, impactul asupra ecosistemelor, florei și faunei, impact vizual, etc)
- patrimoniului cultural (ex. impactul asupra clădirilor și monumentelor de patrimoniu, traversarea siturilor arheologice, etc)
- aspecte tehnice (ex. lungime, coexistența cu alte proiecte de investiții, cum ar fi drumuri, căi ferate, alte linii electrice aeriene, linii de telecomunicație, etc.),
- aspecte socio-economice (ex accesul la terenuri agricole, defrișare, tipul de proprietate a terenurilor, comunități locale, zone de terenuri agricole productive, etc.)
Scopul final al acestei etape este finalizarea rutei detaliate a liniei aeriene și evaluarea costului final al proiectului. Studiul de fezabilitate va fi finalizat până la finele anului curent și va declanșa etapa de evaluare a impactului asupra mediului și societății.
Construirea liniei de tensiune înaltă Strășeni-Gutinaș este parte a programului #MoldovaConectată care constituie un efort mai amplu al USAID în ce privește consolidarea securității și autonomiei energetice moldovenești, legând infrastructură energetică locală de cea europeană.
Inițiativa #MoldovaConectată își propune să sporească securitatea energetică a țării, să contribuie la creșterea economică, bunăstarea socială și independența Republicii Moldova față de influențele străine. Pe termen lung, linia de tensiune înaltă va furniza acces la multiple surse de energie regenerabilă, va facilita integrarea acestora în sistemul național, va asigura un aport energetic constant, generând și noi locuri de muncă.
sursa: USAID Moldova