Au monitorizat cum decurg lucrările de îmbunătățire a serviciilor de alimentare cu apă și canalizare, finanțate de Uniunea Europeană. Este experiența unui grup de cetățeni din Călărași, care s-a alăturat activităților organizate de Asociația Obștească „Făclia”. Cu sprijinul UE, ONG-ul a creat și o rețeaua de monitori comunitari, motivați să mențină pe agenda instituțiilor abilitate și împuternicite drepturile consumatorilor la servicii publice calitative la apeduct, canalizare, salubrizare, etc..
În cadrul proiectului, au fost organizate mai multe instruiri și ateliere cu scopul de a consolida dialogul civic și a spori implicarea cetățenilor în viața comunității, dar și multiple vizite pe șantier, în cadrul cărora, participanții au analizat cum decurge implementarea proiectului regional „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă și canalizare în orașul Călărași”, care presupune construcția a 15,845 km rețele de distribuție de apă, inclusiv 875 de branșamente în orașul Călărași, și a 4,9 km de canalizare. Proiectul prevede și apariția unei stații de clorinare a apelor uzate, care până acum nu a existat în oraș.
Victor Ambroci este unul dintre participanții activităților organizate de ONG. Bărbatul consideră că implicarea cetățenilor în astfel de proiecte, finanțate de Uniunea Europeană, sporește transparența acestora. „Sunt convins că monitorizarea cetățenească a contribuit pozitiv la calitatea lucrărilor. Antreprenorul, știind că este monitorizat, a devenit mai responsabil și a încercat să respecte termenii contractuali”, spune Victor Ambroci.
Iar Doina Harea declară că „Uniunea Europeană contribuie la îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă și canalizare în localitatea noastră, de aceea este important să ne implicăm și să demonstrăm că ne pasă de cum sunt cheltuite aceste resurse. Fiecare dintre noi ar trebui să se întrebe: Dacă nu eu, atunci cine?”
Coordonatoare de proiect a Asociației Obștești „Făclia”, Angela Ciocîrlan, menționează că indiferent în ce domeniu se realizează, monitorizarea este foarte importantă, deoarece comunică părților interesate (implementatori, finanțatori, beneficiari, parteneri, factori de decizie etc.) la ce stadiu de implementare se află proiectul și permite raportarea acestuia la cel planificat.
„Scopul acestui proiect este de a consolida capacitățile cetățenilor, în special a tinerilor din orașul Călărași, pentru implicarea în procesul de monitorizare participativă a proiectelor de infrastructură, implementate cu finanțare din partea UE. Tragem un semnal de alarmă asupra necesității conservării și utilizării responsabile a resurselor de apă potabilă. Pentru aceasta, cetăţenii ar trebui să monitorizeze ca serviciile publice de apă şi canalizare să fie calitative şi de lungă durată”, specifică Angela Ciocîrlan.
Asociația Obștească „Făclia” a organizat și o călătorie pe traseul apei din Călărași pentru mai mulți tineri voluntari. Vizita a inclus fântânile arteziene din Sipoteni, Stația de captare cu cele patru pompe de apă, Stația principală de pompare a apelor uzate și, la final, Stația de Epurare.
Voluntarul Gheorghe Vameş spune că a trăit o experiență unică. „A fost o călătorie foarte interesantă, am obținut cunoștințe noi și amintiri frumoase. Am descoperit că drumul apei din fântânile arteziene până la robinetul consumatorului trece prin multe etape și că pe durata acestui traseu, apa își schimbă proprietățile și devine potabilă”, povestește tânărul de 17 ani din satul Bularda.
Tinerii voluntari s-au implicat și în activități de informare a cetățenilor despre beneficiile accesării serviciilor publice de alimentare cu apă şi canalizare şi achitarea lor. A fost organizat și concursul de fotografie: „Apă de calitate, izvor de sănătate”, iar voluntara de 18 ani, Nicoleta Lipcanu, a fost responsabilă de buna desfășurare a acestuia.
„De fapt, ideea organizării unei astfel de competiții tot mie îmi aparține. În total, au fost șapte participanți, care au putut evidenția prin pozele lor, frumosul și necesitatea menținerii apei potabile, protecția mediului înconjurător, care facilitează întreținerea calității apei. Unul dintre scopurile acestei inițiative a fost ca să promovăm mai mult proiectul dar și să completăm echipa de voluntari cu tineri dornici să contribuie la promovarea monitorizării și a implicării civice”, afirmă Nicoleta Lipcanu.
În prezent, 844 de milioane de oameni trăiesc fără acces la surse sigure de apă, în timp ce 2,3 miliarde nu au parte de instalații sanitare moderne. Deci, este important să conștientizăm impactul apei asupra mediului și a propriei sănătăți.
Asociația Obștească „FĂCLIA” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Tinerii din Călărași contribuie la dezvoltarea serviciilor calitative de alimentare cu apă și canalizare” în orașul Călărași.
Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă – AGER și AO ADR „Habitat”.