Astăzi, 27 septembrie 2024 în cadrul Liceului Teoretic „DACIA”, strada Petru Zadnipru, 16/4 din municipiul Chișinău au fost desfășurate aplicații practice pentru elevi și cadre didactice, privind reacționarea corectă în cazul unor situații excepționale.
În acțiuni de exersare a comportamentului corect în cazul producerii unui incendiu sau cutremur de pământ au fost implicați 720 de elevi, 48 cadre didactice, dar și 16 angajați auxiliari.
Simulările au inclus un exercițiu de alarmare, creat pentru a reacționa prompt și coordonat în cazul izbucnirii unui incendiu în cadrul instituției. Scenariul a permis exersarea procedurilor de evacuare a elevilor, profesorilor și personalului tehnic în condiții de maximă siguranță.
Participanții au fost ghidați să utilizeze căile de evacuare ale instituție și să colaboreze în timpul acestor situații de urgență, pentru a evita panica în mulțime. Activitățile de evacuare au fost realizate cu sprijinul specialiștilor IGSU, care au demonstrat tehnicile corecte de reacționare în astfel de situații de risc.
De asemenea, în cadrul aplicațiilor practice au fost simulate și alte scenarii critice pentru a îmbunătăți nivelul de pregătire și reacționare corectă a cadrelor didactice și elevilor. Astfel, au fost raportate cazuri de pierdere a unor copii în timpul procesului de evacuare, ceea ce a permis efectuarea unor acțiuni coordonate de căutare a elevilor dispăruți.
Totodată, au fost simulate cazuri unde 2 elevi au suferit diverse traumatisme în procesul de evacuare, iar colegii din clasele superioare au fost antrenați în procedurile de evacuare a acestora din zona de risc.
Aceste exerciții contribuie la dezvoltarea spiritul de echipă și a abilităților de gestionare a situațiilor de urgență, contribuind astfel la crearea unui mediu educațional mai sigur.
Tot în cadrul organizării exercițiilor practice, salvatorii au desfășurat și lecții teoretice pentru elevi și profesori, unde au abordat tematici privind riscurile sezoniere, dar și reacționarea corectă în cazul producerii unui incendiu sau cutremur de pământ, fiind informați despre măsurile necesare de întreprinse în cazul acestor situații de risc.
Mai mult, angajații IGSU au oferit informații esențiale elevilor despre utilizarea corectă a Serviciului de Urgență 112. Aceștia le-au explicat copiilor că acest număr trebuie apelat exclusiv în situații excepționale. Salvatorii au comunicat elevilor ce informații esențiale trebuie furnizate operatorilor, inclusiv locația incidentului, natura urgenței și numărul de persoane implicate. Această instruire a fost crucială pentru a-i ajuta să înțeleagă importanța comunicării eficiente în momente de criză.
Astfel de instruiri și exerciții se desfășoară sistematic în instituțiile de învățământ din toată țara, cu scopul creșterii nivelului de pregătire a elevilor și cadrelor didactice în vederea reacționării corecte și evacuării în siguranță din clădiri cu aglomerări în cazul unei situații excepționale.
Potrivit datelor IGSU de la începutul anului, au fost organizate și desfășurate exerciții de evacuare a persoanelor în 1 463 instituții de învățământ, cu instruirea a 294 532 de elevi, 26 081 cadre didactice și 11 526 angajați auxiliari. Mai mult, au fost desfășurate exerciții de evacuare cu participarea factorilor de decizie și angajații acestora în cadrul a 215 obiective cu aglomerări de persoane.