Un lot de 900 de manuale ucrainene din Kiev au fost donate Liceului Teoretic “Taras Șevcenko” din Chișinău unde vor fi deschise clasele 1, 4 și 5 cu predare în limba ucraineană. Cărțile au fost aduse de deputatul Radei Supreme a Ucrainei Mihailo Raduțkii și donate în cadrul unui eveniment la care a participat ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun.
„Fiecare manual reprezintă nu doar un instrument de învățare, ci și un simbol al solidarității noastre, al respectului pentru cultura și identitatea ucraineană. Prin acest efort comun, demonstrăm că suntem alături de copiii ucraineni, oferindu-le oportunitatea de a învăța în limba maternă și de a-și păstra tradițiile”, a spus ministrul Dan Perciun, mulțumind colegilor din Rada Supremă a Ucrainei care au dat curs scrisorii Ministerului Educației și Cercetării, trimisă la începutul lunii iunie, pentru a sprijini elevii din această școală cu 900 de manuale în limba ucraineană.
„Mulțumim Guvernului Republicii Moldova pentru sprijinul necondiționat acordat refugiaților ucraineni în aceste momente dificile. Este esențial ca toți concetățenii noștri care se află în Republica Moldova să profite de beneficiile oferite de Ministerul Educației și Cercetării și să învețe limba română, un pas important pentru integrarea în societatea. Totodată, păstrarea limbii materne este vitală pentru menținerea identității noastre culturale,” a declarat Mihailo Radutski, copreședintele grupului interparlamentar de prietenie „Ucraina – Moldova”.
De la declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Ministerul Educației și Cercetării a întreprins un șir de acțiuni care vin să susțină incluziunea în educație a refugiaților din Ucraina. În grădinițele, gimnaziile și liceele din Republica Moldova au fost înscriși circa 2100 de copii refugiați din Ucraina. Numai în anul 2023, elevii de origine ucraineană (autohtoni și refugiați) din clasele a doua și a treia din școlile naționale au primit câte 650 de exemplare pentru fiecare clasă. Totodată, în Plan-Cadrul pentru noul an școlar 2024-2025, a fost adăugată o oră pentru studierea limbii materne pentru clasele I-XII. De asemenea, copiii din Ucraina vor studia limba română ca disciplină separată, iar în clasa a V-a, predarea în limba română va include și două materii suplimentare – desen și educație fizică.
Pentru a crea pentru elevi un spațiu sigur și prielnic, MEC, împreună cu partenerii, sprijină dezvoltarea infrastructurii gimnaziului. Deja s-au finalizat lucrări de reparație și modernizare a acoperișului, au fost înlocuite ferestrele în coridoare și sala de sport, actualmente se desfășoară reparația unităților sanitare și modernizarea rețelei electrice. De asemenea, se renovează și vor fi asigurate cu mobilier necesar trei săli de clasă și holul de la primul etaj.
Mai mulți parteneri s-au implicat în realizarea acestui proiect: Congresul Național al Ucrainenilor din Moldova, Primăria municipiului Chișinău, partenerii internaționali UNICEF, UNHCR, ACTED, People in Need, Katalyst, Peace Winds Japan, precum și Parlamentul Republicii Moldova și Rada Supremă a Ucrainei.
La Liceul Teoretic „Taras Șevcenko” din mun. Chișinău, în prezent învață 163 de elevi, dintre care 67 sunt refugiați din Ucraina.