Aproximativ 700 de elevi din trei localități își vor face studiile, din 1 septembrie, într-un liceu renovat și dotat mobilier și echipament de ultimă generație. Este vorba de instituția de învățământ din satul Cojușna, raionul Strășeni, reparată capital în cadrul programului ”Reformarea învățământului în Moldova”. Valoarea proiectului se ridică la 11 milioane de lei, bani alocați de Banca Mondială.
După reorganizarea într-o singură instituție a liceului și gimnaziului din Cojușna, autoritățile au decis renovarea sediului cu trei etaje al celui din urmă. În edificiul modernizat urmează să fie transferată o parte a elevilor. Potrivit directoarei Daniela Donoagă, după reparație, instituția arată impresionant.
Daniela Donoagă, directoarea Liceului teoretic ”Alecu Russo” din satul Cojușna, raionul Strășeni: „Pe ultima sută de metri am fost incluși în acest proiect, chiar nu-mi vedea să cred. Am crezut atunci când a început să demareze procedura de achiziții și când a fost semnat contractul cu compania care urma să execute lucrările. Ceea ce este foarte important, este că sala de sport va avea băi și wc, sala de festivități va fi renovată, cantina va fi dotată cu utilaj specific. La fel de important este și cazangeria care va fi construită din temelie. Copiii sunt foarte nerăbdători să vină începând cu 1 septembrie într-o școală nouă, dar nu numai copiii, întreaga comunitate educațională și vreau să vă zic că, chiar suntem fericiți”.
Noul sediu va oferi și mai multă siguranță pentru elevi, spune directoarea Daniela Donoagă.
Daniela Donoagă, directoarea Liceului teoretic ”Alecu Russo” din satul Cojușna, raionul Strășeni: „Un vis al meu este să deschidem calea de acces copiilor pe acest segment, să pavăm această porțiune din curtea școlii, astfel încât careul solemn, dedicat primului sunet și ultimului sunet, să-l desfășurăm aici. În plus vom amenaja aici spații de așteptare, pentru că avem un microbuz care deplasează copiii și vom organiza ca copii să aibă acces, să poată să fie în siguranță. Apropo, tot aici vom îngrădi curtea școlii, astfel încât copiii să fie în siguranță”.
Reprezentanții companiei de construcții au precizat că lucrările sunt realizate la nivel de 50 la sută, urmând să fie finalizate către începutul anului școlar.
Victor Băieșu, reprezentant companie de construcții: „La momentul de față se efectueză lucrări de finisare în clase, lucrări de ventilare în coridor, lucrări de finisare în sala sportivă și lucrări de finisare în sala festivă. Sunt instalate toate rețelele inginerești, apă, canalizare, lumină, ventilare și se mai prelungesc și lucrări de canalizare pe exterior”.
În 2020, în cadrul proiectului ”Reformarea învățământului în Moldova” au fost renovate și date în folosință 12 licee de circumscripție, iar până la sfârșitul anului 2021 urmează să fie finalizate lucrările în alte patru instituții, a specificat directorul Fondul de Investiții Sociale din Moldova, Iurie Chiorescu.
Iurie Chiorescu, directorul Fondului de investiții Sociale din Moldova: „Fiecare obiect, inclusiv și liceul respectiv, beneficiază de o sumă în valoare de 700.000 de dolari ceea ce presupune lucrări pe exterior pe interior, sisteme de canalizare, renovarea și dotarea blocurilor sanitare și tot ce ține de infrastructură școlară. Noi vrem și cu partenerii noștri de dezvoltare, Banca Mondială și cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, într-adevăr liceele, școlile noastre din Republica Moldova să fie prieteni ai copiilor noștri, pentru ca copii să se dezvolte armonios în condiții adecvate”.
Proiectul guvernamental ”Reformarea învățământului în Moldova” este implementat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării prin Fondul de Investiții Sociale.