Aproximativ 100 de elevi ai Liceului Teoretic ,,Varnița” din satul Varnița, raionul Anenii Noi au asistat la prima lecție deschisă cu genericul: „Istoria vie a Ministerului Afacerilor Interne în apărarea Patriei”, proiect lansat de Ministerul Afacerilor Interne în comun cu asociațiile de veterani.
Tinerii au fost informați de către veteranii care au luptat pe câmpul de luptă despre experiența trăită în războiul de pe Nistru și sacrificiile pe care l-au făcut pentru independența, libertatea națională, democrația și valorile neamului. În cadrul lecției deschise Victor Gusleacov, general- maior de poliție în rezervă și cavaler al ”Ordinului Republicii”, le-a povestit liceenilor despre luptele duse pentru apărarea Patriei.
,,Îmi amintesc cum cetățenii din satul Varnița au fost cei care au venit în suportul poliției. Mulțumim celor care au participat și ne-au acordat ajutor și suport în acea perioadă”, a declarat Victor Gusleacov. Veteranii au depănat rând pe rând din amintirile din acea perioadă.
”Noi trebuie să-i avem în memorie pentru totdeauna pe veteranii care au luptat și nu au cedat nimic din moșia satului. Mândriți-vă că aveți cetățeni patrioți care au fost gata atunci să lupte pentru apărarea satului în care v-ați născut”, a declarat fostul comandant de grupă Gheorghe Șîșîianu.
”De multe ori s-a încercat să între în sat cu tehnica mai grea, dar au fost opriți. Când se auzea o singură împușcătură ne adunam toți la primărie și de acolo știam fiecare unde trebuia să se ducă. Mulți au plecat pe jos pana la Chișinău, dând dovada de patriotism și responsabilitate față de neam”, a povestit un alt veteran.
”Cel mai dureros fapt a fost că în acea luptă și-au pierdut viața mai mulți colegii din pluton. Îmi amintesc și acum faptul cum oamenii din sat s-au organizat, stând în rând să primească arme ca să apere țara noastră”, a menționat Boris Beșleagă, fost colonel și cavaler al ”Ordinului Ștefan cel Mare”.
La final, elevii au primit cărți poștale cu ilustrații din război semnate de către participanții în luptele pentru apărarea Republicii Moldova, în 1992.
Amintim ca Proiectul ” Istoria vie a MAI în apararea Patriei” vizează întâlniri publice sub formă de lecții deschise în mai multe instituții de învățământ din țară.