Locuitorii cartierului Ungheni Vale din municipiul Ungheni nu vor mai parcurge distanțe mari pentru a duce copii la cea mai apropiată grădiniță. În scurt timp, Primăria municipiului Ungheni va demara implementarea proiectului „Condiții mai bune pentru copiii de vârsta preșcolară din cartierul Ungheni Vale”. Proiectul prevede deschiderea unei grădinițe de copii în incinta clădirii unde activează Centrul de Tineret Ungheni.
Costul primei etape de reabilitare a clădirii destinate grădiniței de copii este de 3,7 mln lei, dintre care 1,098 mii lei sunt oferiți de Fondul de Solidaritate al Poloniei.
În rezultatul analizei indicilor pentru selectarea celor mai degradate zone din municipiul Ungheni, s-a constatat că, în Cartierul Ungheni Vale sunt peste 150 de copii. O parte dintre aceștia frecventează instituțiile preșcolare din Cartierele Centru și Dănuțeni. Alții, din cauza insuficienții locurilor în grădinițele de copii existente nu au acces la educație timpurie.
„La moment, se înregistrează o supraaglomerare a grădinițelor din municipiul Ungheni. Spre exemplu, la o grădiniță de 300 de locuri sunt înregistrați 400 – 420 copii. Această situație are un impact negativ asupra procesului educațional și a asigurării condițiilor bune, confortabile pentru copii în grădinițe”, a declarat viceprimarul municipiului Ungheni, Eduard Balan.
În cadrul proiectului „Condiții mai bune pentru copiii de vârsta preșcolară din cartierul Ungheni Vale” vor fi executate lucrări de renovare a spațiilor din clădirea fostei grădinițe de copii nr.12. Acestea vor cuprinde: reparația rețelelor inginerești interioare (sistem de încălzire, asigurarea cu apă caldă, apă rece și canalizare, corpuri de iluminat) și lucrări de finisare interioară (geamuri, reparația pardoselii, a tavanurilor). În total vor fi renovați 1700 m.p., fapt ce va da posibilitatea deschiderii a 5 grupe de copii (în jur de 150 copii) cu vârsta preșcolară 2 – 7 ani.
În procesul identificării problemelor existente în Cartierul Ungheni Vale, dar și în etapele următoare de implementare a proiectului un rol important îl vor avea locuitorii din această zonă.
Dina Roșca