56 producători de pomușoare și reprezentanți ai asociațiilor de profil s-au reunit la un atelier de lucru cu tematica „Tehnologii moderne de producere a fructelor și de multiplicare a materialului săditor la cultura de căpșun”, informează Provincial.
Evenimentul a fost organizat în contextul Zilei Câmpului, s-a desfășurat în localitatea Hristoforovca din raionul Ungheni, și a reunit membri ai Asociației „Bacifera” și „Pomușoarele Moldovei”.
În cadrul atelierului, experți locali și internaționali au prezentat informații teoretice și demonstrări practice în domeniile de producere a materialului săditor de căpșun – stoloniere de căpșun și în particular elemente constructive, inclusiv, costuri, investiți şi manipulări practice la producerea de stoloni de căpșun. De asemenea, s-a vorbit despre înființarea și întreținerea plantațiilor pe rod de căpșun în câmp deschis și teren protejat temporar (tunele cu arcuri sau acoperite cu materiale nețesute).
Totodată, au fost prezentate lucrări tehnologice și de menținere a stării fitosanitare a plantelor în plantației comerciale de căpșun, cum aplicăm irigarea și fertilizările radiculare și faziale în baza de diagnostic plantă – sol.
În același context, au fost făcute observații fenologice și de apreciere a stării fitosanitare a plantației marfă de căpşun, precum și acțiuni profilactice și demonstrări practice de management integrat de protecție a plantelor și identificarea carențelor de macro și microelemente.
Atelierul de lucru este parte a activităților realizate în cadrul proiectul „Consolidarea capacității micilor producători de pomușoare” finanțat de Organizația Națiunilor Unite pentru Agricultură și Alimentație.
Doina Munteanu