La 7 februarie 2023, la oficiul din or. Tiraspol al Misiunii OSCE în Republica Moldova, s-a desfășurat prima din acest an reuniune a experților de pe ambele maluri ale Nistrului din cadrul grupurilor de lucru pentru ocrotirea sănătății.
Delegația de la Chișinău a fost condusă de către Dragoș Guțu, Director general al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), cu participarea reprezentanților Ministerului Sănătății, Institutului de Medicină Urgentă și a Biroului politici de reintegrare.
Chișinăul a propus spre discuții o gamă largă de subiecte de importanță primordială ce vizează protecția sănătății și prestarea serviciilor medicale calitative locuitorilor de pe ambele maluri ale râului Nistru.
A fost abordat recentul caz cu caracter umanitar, soluționat cu succes grație implicării eficiente și operative a Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova și a Ministerului Sănătății, care prin intermediul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și a Institutului de Medicină Urgentă, au coordonat măsuri prompte de acordare a asistenței medicale calificate în procesul de transportare acasă a unei cetățene a Republicii Moldova, originară din regiunea transnistreană a țării, care a fost spitalizată în Polonia în urma unui accident rutier. Pacienta a fost transportată prin intermediul echipajului SMURD, beneficiind de toată asistența necesară și înalt calificată a specialiștilor de profil din Republica Moldova.
În partea ce vizează aspectele de import a medicamentelor de către agenții economici din regiunea transnistreană, conducătorul grupului de lucru de la Chișinău, a atras atenția asupra unor date statistice, care demonstrează dinamica pozitivă a procesului și lipsa de impedimente sau dificultăți în eliberarea autorizațiilor de import. Astfel, de la finele lunii februarie 2022 și până în prezent, Comisia Medicamentului din cadrul AMDM a eliberat 1956 de autorizații de import, dintre care 551 au fost pentru medicamente neînregistrate. Preluând cererile agenților economici menționați, Comisia a manifestat deschidere și receptivitate întru examinarea acestora în regim prioritar.
Cu referire la subiectul ce vizează tratamentul copiilor diagnosticați cu paralizie cerebrală, reprezentanții Ministerului Sănătății au menționat disponibilitatea preluării și acomodării copiilor, inclusiv din regiune, în instituțiile medicale și în centrele de reabilitare specializate din Republica Moldova, cu oferirea accesului la tratament înalt calificat. Menționăm, că actualmente în regiunea transnistreană sunt înregistrați circa 500 de copii diagnosticați cu această maladie, dintre care 62 sunt documentați cu acte de tip național. În aceste condiții, autoritățile de la Chișinău vor identifica mecanismul de asigurare a beneficierii de servicii de specializare înalt calificată pentru tratamentul acestei categorii de copii.
Directorul general al AMDM a informat despre o serie de inițiative, pe care autoritățile statului planifică să le implementeze în domeniul farmaceutic, în speță, colectarea și distrugerea deșeurilor medicamentelor utilizate și neutilizate/expirate, inclusiv la nivelul localităților rurale, încurajând conformarea la rigorile ce urmează a fi aprobate, menite să asigure protejarea sănătății populației, contribuind totodată la ocrotirea mediului înconjurător.
Experții au manifestat deschidere întru menținerea unui dialog constant pe aspecte din sfera ocrotirii sănătății și domeniul farmaceutic, în interesele locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.