Un centru de excelență în domeniul IT „Tekwill” a fost deschis și la Taraclia, în incinta Universității „Grigore Țamblac”. Acesta are drept scop să devină o platformă care să asigure mai multe oportunități de dezvoltare a sectorului IT în regiune. În acest sens, centrul va dezvolta mai multe inițiative – cursuri de instruire, evenimente dedicate și programe de încurajare a antreprenoriatului bazat pe inovații. În rezultat, a¬-vând specialiști calificați în IT sau domeniile conexe, raionul Taraclia va deveni mai atractiv pentru investitori.
Potrivit unui comunicat, proiectul reprezintă un parteneriat dintre ATIC și Universitatea „Grigore Țamblac”.
„În domeniul IT, resursele umane bine pregătite sunt foarte importante, iată de ce este imperativ ca specialitățile IT să fie predate în universități în care să existe centre de excelență în IT. Din informațiile pe care le deținem, dacă vorbim de Universitatea din Taraclia, la nivelul raionului nu există nicio companie IT. Noi suntem convinși că, odată cu deschiderea Tekwill, agenții economici vor fi interesați să vină aici, la fel ca și în alte regiuni ale țării,” spune Veaceslav Kunev, președintele Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul TIC.
Maria Pâslari, rectorul Universității „Grigore Țamblac” din Taraclia menționează: „Lansarea unui centru de excelență în IT este o decizie importantă, dar și un proiect necesar nu doar pentru Universitatea „Grigore Țamblac”, dar și pentru întreg raionul Taraclia. Și asta pentru că oferă regiunii posibilitatea să crească nivelul dezvoltării economice, să atragă tinerii să învețe în acest Centru și să-și formeze abilitățile digitale.”
Odată cu lansarea centrului, vor fi create mai multe oportunități de dezvoltare pentru toți cei din comunitate – profesori, elevi, studenți, freelanceri, antreprenori etc. Și asta pentru că Tekwill își propune să conecteze comunitatea regională la progresul economic, pregătind profesioniști pentru necesitățile reale ale economiei locale, abilitarea tinerilor și femeilor în alegerea unei cariere IT, dar și implementarea inițiativelor de susținere a antreprenoriatului sau a educației digitale.
„De exemplu, pentru a învăța acele specialități pe care nu le avem pe teritorul raionului Taraclia, tinerii trebuiau să meargă în Chișinău sau chiar mai departe, peste hotare. Acum, doritorii vor putea, fără să plece din orașul natal, să dobândească abilitățile necesare pentru a deveni specialiști în IT,” – spune Andrei Miculischii, mentor, profesor de matematică la Universitatea din Taraclia
Mai multe programe Tekwill sunt deja implementate în regiune, precum: Women in online work, Tekwill în fiecare școală, Tekwill Academy, Tekwill Academy Kids și altele. Tot aici, în luna iunie, a fost deschisă o școală de vară, unde elevii au avut posibilitatea să obțină cunoștințe noi în domeniul IT.
„Cursurile au fost foarte intensive. Nouă ne-a plăcut foarte mult să lucrăm împreună, am lucrat în echipă. Cel mai interesant a fost aceea că noi cream pas cu pas site-ul nostru, vedeam cum ia naștere un proiect nou, ne suplineam cunoștințele noastre în procesul de lucru. În fiecare zi ceva nou, ceva interesant,” – adaugă Diana Canacovscaia, elevă a școlii IT Tekwill.
Centrul de Excelență TIC „Tekwill Taraclia” este creat după modelul „Tekwill” din Chișinău, fiind parte a angajamentului de extindere a rețelei la nivel național. Cu susținerea USAID și a Suediei, în anul 2017, ATIC a creat „Tekwill”, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele actuale. Pentru a continua să contribuie la creșterea competitivității industriei IT și a altor sectoare strategice ale economiei, centrul și-a extins domeniile de activitate, devenind în 2019 un proiect complex la nivel național. Obiectivul de bază, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării, prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale membrilor societății, dar și a potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ superior, în conformitate cu cererea de pe piața IT.