La data de 21 octombrie curent, la sediul Primăriei Strășeni, s-a desfășurat o ședință de lucru în cadrul proiectului ,,Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală”, implementat de ADR Centru și finanțat de Guvernul Federal German prin intermediul KfW.
La întrunire au participat reprezentanții Consiliului raional Strășeni, Consiliului raional Călărași, Primăriei Strășeni, Primăriei Călărași cît și operatorii de apă din ambele orașe.
Cei prezenți au discutat despre unul dintre angajamentele speciale de implementare a proiectului și anume reorganizarea operatorului local ce gestionează serviciul de aprovizionare cu apă în socitate pe acțiuni, astfel devenind un operator regional. Acționarii viitorului operator vor fi proprietarii rețelelor de apă din fiecare raion.
Primarii orașelor Strășeni și Călărași au comunicat astfel statutul procedurii și activitățile realizate. Tot aici, au fost menționate principalele dificultăți și necesități pentru buna implementare a activității propuse. Participanții la întrunire au discutat despre capitalul social și fondatorii viitorului operator, contractul de delegare a gestiunii, dar și contractul privind achiziția apei ce urmează a fi semnat cu Apă Canal Chișinău.
Deasemenea, reprezentanții instituțiilor participante, au adus în discuție subiectul terenurilor afectate de magistrala Chișinău – Strășeni – Călărași. La acest capitol, a fost prezentat statutul lucrărilor de proiectare, lista actualizată a terenurilor afectate, precum și necesitatea de a obține acordurile proprietarilor de terenuri ce vor fi afectate în timpul construcțiilor.
Proiectul “Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală”, este finanțat de Guvernul Federal German prin intermediul KfW, în timp ce ADR Centru reprezintă instituția de implementare a acestuia. Costul proiectului constituie circa 27,65 milioane de euro, dintre care 25 milioane de euro reprezintă grantul acordat de Guvernul Germaniei, iar 2,65 milioane de euro constituie contribuția garantată de Fondul Național de Dezvoltare Regională.
Proiectul este prevăzut petru o perioadă de 4 ani, timp în care la magistrala care va fi construită vor fi racordați locuitorii orașelor Strășeni și Călărași, și ulterior a satelor prioritare din cele două raioane implicate.
Cristina Pendea