Comisia Unificată de Control s-a întrunit la Bender în data de 26 octombrie.
Raportul incomplet al Comandamentului Militar Întrunit pentru săptămâna precedentă nu a fost semnat, din motiv că exponenții Tiraspolului au blocat documentarea modificărilor efectuate în infrastructura posturilor structurilor transnistrene amplasate la intrare în orașul Bender.
Subiectul central abordat de către delegația Republicii Moldova a vizat continuarea acțiunilor ilicite de limitare a liberei circulații în Zona de Securitate. Reprezentanții regiunii transnistrene au refuzat să ofere explicații pe marginea lucrărilor neautorizate pe drumul ce leagă localitățile Bender și Varnița.
Prin urmare, delegația Chișinăului și-a expus poziția într-o declarație difuzată participanților Comisiei Unificate de Control, prin care a apreciat drept provocatoare, neîntemeiate și inadmisibile aceste acțiuni, amintind că structurile de forță neconstituționale de mai mulți ani încearcă diverse metode ilegale pentru a închide circulația pe acest sector, dar și de a-și întări infrastructura pe întreg perimetrul Zonei de Securitate prin montarea modulelor suplimentare și sistemului de supraveghere video, amenajarea terenurilor, instalarea posturilor fixe sau mobile etc.
Chișinăul a cerut constant, pe platforma Comisiei Unificate de Control, documentarea măsurilor unilaterale și înlăturarea posturilor și obstacolelor instalate pe drum. Lipsa reacției prompte din partea Comisiei Unificate de Control la asemenea acțiuni ilegale demonstrează eficiența scăzută a mecanismelor existente în marja operațiunii de menținere a păcii pe râul Nistru. Susținuți de componenta rusă în Comandamentul Militar Întrunit și abuzând de principiul consensual în luarea deciziilor, exponenții Tiraspolului împiedică activitatea observatorilor militari de a fixa regulamentar modificările situației din aria de responsabilitate, inclusiv măsurile întreprinse pentru consolidarea posturilor. Această informație nu este reflectată în rapoartele săptămânale, respectiv, nu poate fi discutată la ședințele CUC.
Delegația Republicii Moldova a făcut un nou apel către toate componentele CUC de a aplica plenar mecanismele operațiunii de menținere a păcii, referindu-se în special la instrumentele ce permit documentarea încălcărilor admise, precum și de a adopta o decizie capabilă să excludă orice acțiuni unilaterale ce tensionează situația în Zona de Securitate și discreditează această operațiune în totalitate.