Pentru a consolida sprijinul pentru cei peste 80.000 de locuitori ai raionului Strășeni, la 21 iunie 2023, în satul Scoreni, s-a desfășurat adunarea celor 27 Consilii de siguranță din raionul Strășeni.
Misiunea principală a Consiliilor de Siguranță Comunitară este să identifice și să soluționeze prompt problemele oamenilor din comunitatea respectivă, prin activism și mobilizarea resurselor de care dispun în localitate.
În cadrul Consiliului de azi, au fost prezenți Secretarul de stat al MAI- Andrei Cecoltan, E.S. Ambasadoare Suediei la Chișinău- Katarina Fried, șeful IGP- Viorel Cernăuțeanu, reprezentanți IGP precum și cu INSP de la Chișinău și Strășeni, precum și reprezentanții Administrației Publice Locale.
Prin intermediul consiliilor locale sunt soluționate în timp real problemele comunității prin intervenții comune ale reprezentanților Poliției, autorităților publice locale și serviciilor desconcentrate, președinți de raioane, primari ai localităților, agenți economici, membri ai organizațiilor neguvernamentale, formatori de opinie, reprezentanți ai minorităților etnice și cultelor religioase, precum și cetățeni.
„În cadrul Consiliilor de Siguranță Comunitară prezența noastră, în această formulă, ne arată cât de important este să muncim împreună pentru a asigura stabilitatea socială în satele și orașele noastre. Munca în echipă cu implicarea poliției, primarilor, oamenilor cu funcții de răspundere, liderilor de opinie, agenții comerciali, voluntarilor rezolvă mai eficient problemele comunității noastre. Soluția bunăstării stă în noi!”, a declarat Andrei Cecoltan, Secretar de Stat al Ministerului Afacerilor Interne.
„Scopul Consiliilor de Siguranță Comunitară este de a încuraja cetățenii să devină tot mai activi în comunitățile lor, abordând direct toate problemele ce țin de ordinea publică și securitate. Din 2018 și până în 2021, poliția Suediei, împreună cu Inspectoratul General al Poliției din Republica Moldova a pilotat acest proiect în cinci regiuni cheie, consiliile devenind un instrument strategic important care permite identificarea problemelor, analizarea, dar și soluționarea lor propice împreună cu toți actorii din aceste comunități”, a subliniat Katarina Fried, Ambasadoarea Suediei la Chișinău.
„Cetățenii își doresc ca problemele lor să fie soluționate, ei își doresc ca atunci când apelează la o autoritate, aceștia să fie ascultați și ajutați cu soluții practice. Ceea ce ne-am propus și noi să facem prin intermediul Consiliilor de siguranță. Vreau să-i încurajez pe toți cei care fac parte din consilii, dar și pe toți cetățeni să continue munca în echipă, pentru ca în final să putem promova Consilii de Siguranță funcționale și bine organizate”, a declarat Viorel Cernăuțeanu, Șef al Inspectoratului General al Poliției.
În ultimii doi ani au fost organizate peste 700 de Consilii de Siguranță Comunitară, în care peste 5000 de membri, polițiști și decidenți locali au soluționat împreună problemele cu care se confruntau oamenii din comunități.
Totodată au fost efectuate peste 400 de sondaje de opinie, în urma cărora s-au identificate 724 de subiecte aflate în atenția cetățenilor din localitățile lor, dintre care jumătate fiind de competența Poliției, iar cealaltă jumătate fiind de competența APL-urilor sau altor instituții deconcentrate.
În raionul Strășeni sunt constituite și funcționează în mod curent peste 27 de Consilii de Siguranță Comunitară.
„Aș dori să remarc trei factori care au contribuit la consolidarea Consiliilor de Siguranță Comunitară din raionul Strășeni, chiar dacă proiectul este încă în fază incipientă. Vreau să accentuez elementul participativ, care este combinat perfect cu elementul administrației publice, reprezentanții mediului privat și ai instituțiilor de bază și tot ce înseamnă elementul ordinii și siguranței, asigurat de Poliție. Totodată, aș vrea să remarc despre bunele practici identificate la nivelul reprezentanților consiliilor din Suedia care s-au arătat deschiși în identificarea unor soluții optime”, a evidențiat Viorel Jardan, Președintele raionului Strășeni.
Întrucât la reuniunea Consiliilor de Siguranță din raionul Strășeni desfășurată în localitatea Scoreni, au fost analizate problemele comunitare ale acestor localități, au fost selectate subiecte care afectează calitatea vieții în Scoreni:
Deplasarea cu viteză excesivă în localitate a fost constatată ca principala problemă identificată în comunitate. Decidenții au stabilit de comun acord constitutirea unui plan de acțiuni cu un termen de maxim 6 luni pentru rezolvarea acestei situații. Astfel, s-a decis amplasarea camerelor de supravgehere video pentru descurajarea conducerii cu viteza excesivă, acțiune asumată de către primăria Scoreni. De asemenea, a fost stabilită instalarea limitatoarelor de viteză în adiacentul instituțiilor de învățământ în localitate precum și amplasarea unor semne de circulație rutieră în zonele sensibile.