Primăria Municipiului Chișinău informează că miercuri, în incinta Muzeului Național de Arte a avut loc lansarea volumului „Identitățile Chișinăului. Arheologia urbană”, coordonatori – Sergiu Musteață și Alexandru Corduneanu, informează PROVINCIAL.
Asfel, potrivit municipalității, la eveniment au participat: viceprimarul Angela Cutasevici, coordonatorii lucrării, Sergiu Musteață și Alexandru Corduneanu, autorii studiilor incluse în acest volum, reprezentanți ai Direcției Cultură și ai Muzeului Național de Arte.
Lucrarea a fost realizată cu sprijinul financiar al Primăriei Chișinău, care a alocat în acest scop 150 de mii de lei.
Orașul Chișinău are o istorie seculară și a cunoscut un proces de urbanizare în continuă creștere în ultimii două sute de ani, însă moștenirea sa arheologică este cunoscută mai puțin.
În alocuțiunea sa, viceprimarul Angela Cutasevici a mulțumit coordonatorilor lucrării, pentru efortul lor de a integra într-o singură publicație a studiilor de profil despre arheologia urbană a Chișinăului. De asemenea, viceprimarul a spus că noua carte se va regăsi pe biroul responsabililor administrației publice locale, pentru o dezvoltare armonioasă a Chișinăului, în concordanță cu patrimoniul cultural al orașului.
Potrivit coordonatorilor lucrării, arheologia urbană a devenit actuală pentru cercetările științifice moderne întrucât constă din cunoștințe unice despre istoria preliterară a orașului. De asemenea, autorii susțin că industria turistică, care se află într-o creștere rapidă, oferă oportunități pentru dezvoltarea arheologiei urbane, a cercetărilor propriu-zise cât și a muzeificării siturilor. Mai mult, Chișinăul are o istorie bogată, astfel că moștenirea arheologică merită a fi descoperită și cunoscută.
Sergiu Musteață, unul din coordonatorii lucrării a menționat că actualul volum este al șaptelea din seria „Identitățile Chișinăului” și este dedicat totalmente arheologiei urbane, cuprinzând studii publicate deja sau inedite care reflectă câteva aspecte: Despre arheologia urbană; Repertorierea siturilor arheologice din municipiu; Rezultatele cercetărilor arheologice din a II-a jumătate a sec. XX-lea; Cercetări arheologice recente și Arheologia urbană a Chișinăului: realizări și perspective. Volumul include și lista siturilor arheologice de pe teritoriul actual al municipiului Chișinău.
Prezenta culegere de studii va contribui direct la sensibilizarea opiniei publice privind moștenirea arheologică a Chișinăului și necesitatea protejării, cercetării și valorificării ei adecvate. Totodată, volumul este un omagiu adus tuturor arheologilor care au contribuit în măsura posibilităților lor și a timpurilor în care au activat, la cunoașterea moștenirii arheologice a municipiului Chișinău.