„Sănătos la orice vârstă” este genericul unui program de profilaxie a diabetului zaharat, lansat în localitatea Cişmichioi (UTA Gagauz-Yeri) în luna curentă. Proiectul este realizat de primăria satului cu susţinerea Guvernului Elveţiei, informează PROVINCIAL.
În cadrul programului vor fi editate mai multe materiale informaţionale ce vor atenţiona asupra măsurilor de prevenire şi profilaxie a diabetului zaharat. De asemenea, vor fi desfăşurate activităţi de promovare a modului sănătos de viaţă, relatează Moldpres.md.
Totodată, la Cişmichioi urmează să apară un video-blog care va relata despre modalităţile menţinerii unui stil sănătos şi adecvat de viaţă. Agenda prevede şi organizarea unui festival al alimentaţiei sănătoase, cu master-class-uri de preparare a bucatelor şi băuturilor adaptate unui regim potrivit pentru o viaţă sănătoasă şi împlinită, la orice vârstă.
Conform autorităţilor de la Cişmichioi, în parcul central din sat va fi amenajată o zonă de agrement cu instalarea aparatelor pentru antrenamente, care vor fi accesibile 24 de ore din 24, pe parcursul întregului an.
Proiectul „Sănătos la orice vârstă” este finanţat de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare şi va fi implementat prin intermediul Institutului pentru sănătate publică din Elveţia (Swiss TPH). Lansarea proiectului a avut loc în contextul Zilei mondiale de profilaxie şi combatere a diabetului zaharat, marcată la 14 noiembrie.
În satul Cişmichioi sunt înregistraţi 186 de bolnavi de diabet, potrivit gagauzinfo.md. Diabetul zaharat este un sindrom caracterizat prin valori crescute ale concentrației glucozei în sânge (hiperglicemie) și dezechilibrarea metabolismului. Diabetul poate fi ținut sub control printr-o supraveghere atentă a regimului de viaţă și a greutății, prin diete şi exerciții fizice, ca supliment al tratamentului medical.
Excesul de greutate, lipsa activităţilor fizice şi creşterea demografică au făcut ca numărul persoanelor care suferă de diabet să crească de patru ori în ultimele patru decenii, ajungând în prezent la 420 milioane de oameni, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Dina Roșca