Pe 12 mai curent, la Chișinău, a avut loc prima ediție a Forumului Primarilor – eveniment care a reunit peste 120 de primării-partenere ale Programului „Comunitatea Mea”, experți naționali și internaționali în domeniul administrației publice locale. Primarii invitați la eveniment au discutat despre cele mai actuale subiecte ale Programului, de la împărtășirea istoriilor de succes, la dificultățile cu care se confruntă în dezideratul lor de a guverna deschis și responsabil la nivel local.
Maria Manoli, primara satului Zubrești crede că „Programul Comunitatea Mea a adus plus valoare localității Zubrești. În noi s-a investit, noi am crescut. Este o schimbare și în abordarea locuitorilor, majoritatea dintre ei știu ce înseamnă acest program pentru că oamenii au fost implicați.”
Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni, a vorbit despre un proiect local de dezvoltare intercomunitară în scopul îmbunătățirii condițiilor de transport. În calitate de partener al programului Comunitatea Mea din anul 2018, primăria mun. Ungheni a reușit să îmbunătățească condițiile de transport în 9 comunități din raionul Ungheni, valoarea totală a proiectului depășind 750.000 de dolari SUA, proiectul fiind finalizat în aprilie 2023.
Pe lângă partajarea reușitelor parteneriatelor dintre primării și Programul „Comunitatea Mea”, în cadrul evenimentului au fost discutate liniile directoare de reformă în administrația publică din următorii ani, facilitând o platformă de discuții dintre autoritățile publice locale și centrale.
Diana Chiriac, consilieră a Prim-Ministrului în domeniul Administrației Publice a menționat că „Este foarte importat că problemele enunțate de primari în cadrul exercițiului de sondare (fragmentarea, problemele de infrastructură, canalizare, lipsa locurilor de muncă) să servească drept punct de pornire spre dezvoltare, iar amalgamarea voluntară ar fi una dintre soluțiile pentru problemele pe care le avem la moment. Amalgamarea voluntară este ca un proces de metamorfoză pentru țara noastră, pentru a urma calea europeană.”
Vahan Movsisyan, expert internațional și unul dintre autorii Legii cu privire la amalgamarea voluntară în Republica Moldova a vorbit în cadrul evenimentului despre experiența Armeniei în amalgamarea comunităților. Potrivit expertului, amalgamarea este un proces dificil și dureros și presupune o amalgamare voluntară a localităților mai mici în alte mai mari. „Procesul de amalgamare a localităților este pe ultima sută de metri în Armenia. Procesul a presupus consolidarea localităților, identificarea zonelor și frontierelor, dar și crearea centrelor. Cel mai dificilă este prima etapă, la a doua etapă deja e ușor și putem arăta exemple. Chiar dacă e un proces dificil, este unul cu valoare adăugată.”
Larisa Voloh, președinta Comisiei parlamentare „Administrație publică și dezvoltare regională” a reiterat că „Trăim timpuri inedite, de care ar fi mare păcat să nu ne folosim și să nu facem nimic. Noi toți putem fi parte al acestui proces, nu doar urmărind, ci și implicându-ne. Ne dorim ca politicile și inițiativele să vă fie de ajutor. Împreună putem crește Moldova și aduce Europa la noi acasă.”
Amintim că „Comunitatea Mea” este un program de opt ani, finanțat de USAID și implementat de IREX, cu scopul de a fortifica guvernarea locală și de a oferi asistență tehnică autorităților publice locale din Moldova pentru a asigura o guvernare eficientă, transparentă și responsabilă față de cetățeni. Din 2018, Programul CM a oferit sprijin pentru 92 de comunități și 1,3 milioane de cetățeni. Valoarea totală a investițiilor USAID în programul Comunitatea mea în cei 8 ani de implementare va constitui 35,5 milioane de dolari SUA.