La data de 26 ianuarie 2024, în incinta Consiliului Raional Cahul, s-a desfășurat seminarul de instruire pentru agricultorii din raion cu tematica ”Agricultura conservativă – sistem acceptat de fermieri pentru adaptarea la schimbările climatice”, în contextul provocărilor tot mai acute generate de schimbările climatice, prezentat de Mihai Rurac, reprezentantul Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) Moldova și Pantelimon Borozan, reprezentantul Instituției Publice “Centrul Național de Cercetare și Producere a Semințelor” în colaborare cu Secția Agricultură a Consiliului raional Cahul, condusă de Vasile Raru.
Seminarul a debutat cu o scurtă analiză a impactului schimbărilor climatice asupra sectorului agricol din țară, fapt care duce la necesitatea adoptării unui sistem agricol mai sustenabil. Prin prezentările și sesiunile desfășurate, agricultorii au fost instruiți cum să implementeze practici agricole conservatoare, considerate un sistem eficient de adaptare la schimbările climatice. De la gestionarea apei și solului la implementarea practicilor agricole durabile, participanții au învățat cu să-și ajusteze metodele tradiționale pentru a fi mai rezistenți în fața fluctuațiilor climatice.
În acest sens, au fost prezentate succesele fermierilor din Moldova în implementarea agriculturii conservative și adaptarea la schimbările climatice. De asemenea, a fost prezentată Comunitatea de Practici în Agricultura Inteligentă Climatic – resursele, activitățile și beneficiile acesteia.
O sesiune a seminarului a inclus o analiză a rezultatelor și aspectelor de ameliorare în ceea ce privește culturile de porumb și sorg, care pot fi integrate în practicile agricole pentru a obține randamente mai bune și o adaptare mai eficientă la schimbările climatice.