Femeile de afaceri de succes și cele care au adus schimbarea în comunitate prin exemplul și implicarea lor de lider au fost premiate pentru experiența lor în cadrul unei ceremonii naționale. Evenimentul a fost organizat de IDIS „Viitorul”, în cadrul concursul național „Istorii de succes la feminin”, informează PROVINCIAL.
Concursul este parte a proiectului „Dezvoltare regională prin implicare egală”, realizat de IDIS „Viitorul” în parteneriat cu Ambasadei Lituaniei în Republica Moldova. Scopul concursului este de a identifica, promova și aprecierea istoriilor de succes ale femeilor realizate în domeniul economic și cel social, pentru a face vizibile reușitele femeilor din toate regiunile Republicii Moldova prin asigurarea drepturilor și oportunităților egale pentru fiecare.
„Implicarea femeilor în viața economică și socială a comunităților este importantă pentru o dezvoltare regională armonioasă, unde fiecare persoană are drepturi și oportunități egale. Pentru ca societatea să devină una durabilă și prosperă, femeile au nevoie de suport, încurajare și informare pentru a se implica în egală măsură alături de bărbați în procesul de luare a deciziilor, în implementarea proiectelor de dezvoltare locală sau dezvoltarea de afaceri”, a declarat managerul proiectului, Diana Enachi.
„Unde femeia este antreprenor, ea are rezultate frumoase. Dacă femeia este primar comunitatea sa înregistrează doar rezultate. Exemple avem foarte multe și de câte ori merg în regiuni îmi dau seama că potențialul feminin nu este valorificat, fiind ca un vulcan. Identificăm femeile care au potențial și pe care vrem să le inspirăm și să le încurajăm. Femeile de la evenimentul de astăzi sunt puternice, frumoase, inteligente, grijulii, hotărâte și cu abilități de lider și care pot inspira alte femei”, a susținut Iulia Costin, director general ODIMM.
Femeile antreprenoare și lidere din regiunile de dezvoltare ale Moldovei au participat la două secțiuni ale competiției cu 53 de istorii de succes și anume 1. Antreprenoriat feminin; 2. Liderism comunitar. În cadrul Ceremoniei de premiere a istoriilor de succes la feminin au fost oferite 10 premii mari și opt mențiuni. Participantele la concurs s-au ales cu trofee și diplome.
Astfel, au fost acordate următoarele premii mari:
Secțiunea: Antreprenoriat feminin
- Aliona Ivanenco pentru cabinetul de logopedie și consiliere psihologică din orașul Sîngerei
- Stela Cetulean, fondatoarea uscătoriei de fructe și legume „Lefrucom”, companie care a brevetat castraveții murați uscați
- Nona Deinego pentru compania de IT „SoftGrup” din municipiul Bălți, solicitate în SUA și Europa
Secțiunea: Liderism comunitar
- Ana Donia, activistă civică din orașul Cimișlia
- Renata Grădinaru, femeia care a adus bugetul civic în municipiul Bălți
- Rodica Guțu, fondatoarea asociației părinților ce au copii orfani la întreținere Adăpost și Alinare din municipiul Ungheni
- Svetlana Budiștean, cea care conduce din anul 2013 Fondul pentru Tineri din satul Varnița
- Svetlana Panaitova, președinta Asociației femeilor din Găgăuzia
- Tamara Șchiopu, femeia care a creat piața Ecolocal Farmers Market în Moldova
- Valentina Casian, prima femeie primar din istoria municipiului Strășeni
Istoriile de succes la feminin pot fi descoperite și în Antologia istoriilor de succes la feminin.
Doina Munteanu